Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

V hoppar av uppgörelse om Afghanistantrupper

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-11-01

Vänsterpartiet hoppar av Afghanistansamtalen.

Och beklagar S och MP:s beslut att inte göra samma sak.

– Det här kriget är ett misslyckande. Det är ett krig som inte kan vinnas, säger Lars Ohly till Aftonbladet.

Hoppar av Lars Ohly meddelade i morse att Vänsterpartiet hoppar av ett samarbete över gränserna gällande Afghanistan. ”Många afghanska kvinnor dör när de föder barn. Samtidigt betalar vi pengar till majorer istället för barnmorskor” skriver han.

Nyheten släpptes vid åttatiden i morse.

På sin hemsida uppgav Vänsterpartiet då att man hoppar av alla samtal om en bred uppgörelse rörande de svenska trupperna i Afghanistan.

”Solidariteten med världens folk och kampen för fred och mänskliga rättigheter är en av de viktigaste frågorna för Vänsterpartiet. Vårt arbete för en generös flyktingpolitik, mot krig och ockupation och för en rättvis värld är en grundbult i Vänsterpartiets politik” skriver Lars Ohly på hemsidan.

Håller fast vid vallöfte

När Aftonbladet når honom efter beskedet konstaterar han att de rödgröna starkt drev frågorna om avveckling i valrörelsen, men att han anser att Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter valet inte hållit fast vid samma linje.

– Vi gör olika bedömningar av regeringens erbjudande. De rödgröna hade ett tydligt besked. Man skulle börja avvecklingen 2011 och vara ute ur Afghanistan 2014. Vi tycker att det är viktigt att hålla fast vid det som vi lovade inför valet även efter valet.

Och vad erbjuder regeringen?

– I det förslaget som regeringen lägger fram är alla diskussioner om avslutande omgärdade av förmildrande omskrivningar. Det finns inget egentligt slutdatum. Det finns ingen plan för när man ska börja avveckla, inget datum för när man ska sluta. Det finns inget tydligt byte av strategi och det finns ingen plan för ökat bistånd. Vi hade fyra krav och har inte fått igenom något av det.

Vad tycker du om att Mona Sahlin, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson fortsätter förhandlingarna med regeringen?

– Det är beklagligt. Så som jag ser det hade vi en bra gemensam överenskommelse och det är viktigt att stå kvar vid den.

Anser du att dina rödgröna kollegor har släppt på era krav?

– Vi har gjort olika bedömningar.

Men när Sahlin för någon vecka sedan kom ut från samtal med Bildt och Reinfeldt var hon nöjd och sa att hon hade fått ett slutdatum. Du säger att ett slutdatum inte existerar. Hur kan man tolka samma erbjudande så olika?

– Som sagt, vi har gjort olika bedömningar. För oss var det viktigt att slutdatumet var tydligt, men det finns inget sådant. Varje svensk soldat i Afghanistan motsvarar 27 lärare. Det här kriget kan inte vinnas med militära medel men regeringen är fastlåsta vid den idén. Afghanistan behöver bistånd, möjlighet till utbildning för barnen. Det är det som i slutändan kommer att få stopp på fanatism och extremism.

Vad säger S och MP om ditt beslut?

– De beklagar säkert precis som jag att vi inte kunde stå kvar vid det som vi kom överens om innan valet. Det är synd. Jag tror att många av våra väljare vill att vi håller fast vid det som vi lovade och därför kommer vi i vänsterpartiet att själva lägga fram den här motionen som de rödgröna hade kommit överens om.

Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman, vill inte ge några kommentarer till V:s beslut.

– Förhandlingar sköter man bäst genom att inte föra dem i media, vi kommer säkert ha kommentarer när överenskommelsen är klar, säger han till Aftonbladet.

”Kostar människoliv”

Sverige har deltagit med trupp i den Nato-ledda Internationella säkerhetsstyrkan i Afghanistan, ISAF, i snart nio år.

Ohly konstarerar att våldet under samma tid har eskalerat och spridit sig till allt större delar av landet. Han nämner att 2 412 civila dödades i Afghanistan förra året, enligt siffror från FN, och att talibanerna flyttat fram sina positioner, de utländska soldaterna till trots.

– Vi vill ha hem trupperna nu. Än finns alla möjligheter för Sverige att främja fred, demokrati och jämställdhet i Afghanistan. Det arbetet måste påbörjas, säger han.

ANNONS