USA: Laglig marijuana på valsedeln
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-25
Advokaten Christopher Reggio drömmer om ett Kalifornien där turister kan åka på marijuanaprovning, på samma sätt som de i dag provar vin.
Hans vän Jim Siegel önskar att han fick sälja egenodlad cannabis.
Den 2 november kan deras drömmar bli sanna – då röstar Kalifornien om ett kontroversiellt förslag att legalisera marijuana.
– Jag kan se det framför mig. Turister från hela världen kommer hit och provar olika sorters marijuana eller åker runt till odlingarna, säger Reggio entusiastiskt.
– Det skulle ge enorma inkomster.
Majoritet för
Vi är i kompisen Jim Siegels pipaffär Distractions i San Franciscos klassiska hippiekvarter Haight Ashbury. Här diskuteras Proposition 19, förslaget att legalisera marijuana, vid caféborden och de allra flesta är positiva. Enligt en sammanställning av opinionsmätningar som webbtidningen Talking Points Memo nyligen gjorde leder ja-sidan knappt med 46,5 procent av rösterna mot nej-sidans 45,3 procent.
– Man ska inte hamna i fängelse bara för att man röker, säger Siegel.
Född av hippieföräldrar har han blivit något av en institution i kvarteren och i 34 år drivit butiken med pipor, extravaganta kläder, smycken och rökelse. Han tillhör också den minoritet som redan nu röker lagligt, som aidssjuk får han marijuana utskrivet mot de biverkningar som bromsmedicinerna har.
Först ut
Den då uppmärksammade lagen om medicinsk marijuana (drogen har en rad dokumenterade medicinska användningsområden) antogs i Kalifornien 1996. Sedan dess har 13 delstater i USA samt huvudstaden Washington DC följt efter. Om Proposition 19 går igenom blir Kalifornien om igen först ut – den här gången med att legalisera användandet av mindre mängder för alla över 21 år.
USA:s justitieminister Eric Holder varnade dock nyligen för att den federala regeringen inte kommer att se mellan fingrarna om lagen röstas igenom. Trots allt är bruk av marijuana olagligt på federal nivå. Men Siegel och Reggio tror ändå att Washington kommer att respektera resultatet i folkomröstningen.
– Men en sak som är dålig med den nya lagen är att privatpersoner inte får odla mer än en eller två plantor, säger Siegel och visar mobiltelefonbilder från den egna odlingen norr om staden som står redo att skördas.
– Som medicinsk marijuanaanvändare får jag odla 18 plantor.
Mindre farligt?
Reggio instämmer. Med en juristutbildning från det prestigefulla Harvarduniversitetet i Boston i bagaget han har gjort det till sin sak att försvara bruket av marijuana, vid sidan av arbetet som advokat i nöjesindustrin.
– Beskattningen är bra, det gör att många politiker stödjer lagförslaget, säger han.
Ekonomin är också det främsta argumentet för Proposition 19 – vid sidan av de demokratiska och polisiära: Man hoppas att lagen ska minska de mexikanska knarkkartellernas makt och få stopp på att minoriteter i högre grad än vita hamnar i fängelse för marijuanainnehav. Beroende- och hälsoaspekten lyser med sin frånvaro i debatten.
– Jag har sett drogkulturens baksida, flera vänner har gått under av knark. Men om marijuana används med måtta är det mindre farligt och mindre beroendeframkallande än alkohol, säger Siegel, upprepandes vad många i Kalifornien anser vara en sanning.