Nu ska truppernas öde avgöras

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-25

Nyss avslutades ett första möte

När ska de svenska soldaterna i Afghanistan kallas hem?

I dag börjar förhandlingarna om deras öde på allvar.

Nyss avslutade de rödgröna ett första möte.

Urban Ahlin (S), Peter Rådberg (MP) och Hans Linde (V) kom strax efter tolv ut från ett möte på Ahlins rum.

De höll ett privat rödgrönt möte för att tillsammans förbereda sig inför det stora mötet klockan fyra i eftermiddag då Kabinettssekreterare Frank Belfrage samlar alla riksdagspartier utom SD för ett första förhandlingsmöte på UD.

– Vi går dit för att lyssna vad regeringen vill. Efter mötet går vi tillbaka till våra partiledare så de får ta ställning till om det finns förutsättningar för en överenskommelse med regeringen, säger Urban Ahlin till Aftonbladet.

Regeringen har bara drygt en vecka på sig att komma överens med de rödgröna om de svenska truppernas framtid i Afghanistan. Propositionen läggs nämligen fram på torsdag nästa vecka och regeringen hoppas på en sjupartiuppgörelse i riksdagen.

De rödgröna vill att trupperna ska börja dras tillbaka i vår och att alla svenska soldater ska vara ute ur landet 2013.

Syftet är så småningom att den afghanska regeringen själva ska ta ansvar för landet.

Statsminister Fredrik Reinfeldts förhoppning att det ska vara möjligt att, i enlighet med Kabulkonferensen, inleda den övergången till 2014.

– Vi ska säkerställa den övergången men samtidigt se till att det sker på ett sätt som inte skapar ett vakuum som kan tas över av andra krafter, har han tidigare sagt.