Hägglund vill släppa vårdnadsbidrag
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-22
KD-ledaren Göran Hägglund anser att partiet ska sluta driva sin hjärtefråga vårdnadsbidraget.
Med tre förlustval i ryggen måste KD ompröva och utveckla politiken.
– Jag tycker att vi måste diskutera om vårdnadsbidraget är rätt metod. Vårdnadsbidraget är inte vår familjepolitik, den är mer ett utflöde av vår grundsyn, sade Hägglund på en pressträff efter sitt tal på KD:s partifullmäktige.
Visst, vidgår han, vårdnadsbidraget har varit en paradfråga för KD länge, men verkligheten har visat att den är svår att genomföra över hela landet. Och de politiska motståndarna har tacksamt kunnat puckla på KD för vårdnadsbidraget som omodernt och ett hot mot jämställdhet. Det är ett bidrag som det är frivilligt för kommunerna att införa och som ger 3 000 kronor per månad och barn för den förälder som har barnen hemma i stället för i förskolan.
– Vi måste hitta något som blir bättre och lättare att driva vidare, sade Hägglund.
Behöver omprövas
Kristdemokraterna måste ompröva och utveckla sin familjepolitik så att den blir, och också upplevs som något, som skapar trygghet för alla typer av familjer, oavsett hur de ser ut, enligt KD-ledaren.
– Ett ord som används i den politiska debatten är kärnfamilj. Det används aldrig av oss men av dem som beskriver vår familjepolitik, säger Hägglund som tycker att KD pådyvlas bilden av att enbart stå för en politik som gynnar konstellationen två glada vuxna med äppelkindade barn i en sörgårdsidyll.
– Men vi vet lika väl som andra att familjer ser olika ut, det är familjer som spricker, det kommer in nya vuxna, det kan vara föräldrar av samma kön. Familjer ska ha lika bra förutsättningar oavsett hur de ser ut, säger Hägglund.
Alliansen en tröst
En framtidskommission har börjat raka i resterna efter förlustvalet, som gjorde KD till riksdagens minsta parti med några hundratalet färre röster än Vänsterpartiet. En tröst är att partiet genom den borgerliga alliansen ändå får fortsätta regera. Men det räddar inte KD för framtiden.
– Vi måste noga tänka igenom vår strategi, vi har inte råd med fler valförluster, säger Hägglund som tror att en del av framtiden återfinns i, förutom familjepolitiken, även rätts- och företagsfrågor.
TT