Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Israel vill byta byggstopp mot erkännande

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-11

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu erbjöd i dag att förlänga byggstoppet på Västbanken.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu erbjöd i dag att förlänga byggstoppet på Västbanken.

Men bara på hårda villkor som palestinierna omedelbart avfärdade.

Försöken att få igång fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier fortsätter.

Efter massiv internationell press sa Netanyahu i dag inför knesset att han kan gå med på en ny frysning av bosättningsbyggandet – på ett villkor. Nämligen att palestinierna erkänner Israel som en judisk stat, rapporterar AP.

Inget byte

Palestinierna avfärdade omedelbart kravet, precis som man gjort flera gånger tidigare. Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erekat anklagade Netanyahu för att ”spela spel”.

Att erkänna Israel som en judisk stat kan låta som ett beskedligt krav, men berör i själva verket kärnan i hela konflikten. Enligt palestinierna är orden ”judisk stat” diskriminerande mot den arabiska minoriteten. Dessutom skulle det innebära att hundratusentals palestinska flyktingar kan förlora rätten att återvända hem, skriver Jerusalem Post.

Stopp i förhandlingarna

Fredsförhandlingarna har stått stilla sedan ett 10-månaders byggstopp för bosättningar på Västbanken löpte ut i september. Palestinierna har hotat att lämna förhandlingarna om det inte förlängs, men har ännu inte gjort verklighet av hotet. Samtidigt försöker bland annat USA febrilt förmå Israel att förlänga byggstoppet.

Omkring 500 000 judiska bosättare bor på Västbanken i östra Jerusalem. Det är områden som palestinierna anser ska ingå i en självständig palestinsk stat. Israel menar å andra sidan att åtminstone de största bosättningarna måste införlivas med Israel.