Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Borrhålet klart i Chile

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-09

Gruvarbetarnas öde har fångat en hel värld

En hel värld håller andan.

I dag kom borren fram till de 33 instängda chilenska gruvarbetarna.

Nu kan det bara vara timmar kvar innan de kommer upp till ytan.

De 33 gruvarbetarna har suttit fast på nästan 700 meters djup, efter gruvraset den 5 augusti då 700 000 ton sten stängde dem inne.

Och nu kan räddningen bara vara några timmar borta. Vid 14-tiden svensk tid lyckades ingenjörerna få igenom T130-borren och komma fram till de instängda männen.

Nu ska en videokamera skickas ner i hålet för att avgöra om hålet ska kläs med metall innan männen tas upp.

Tas upp en och en

Gruvarbetarna tas därefter upp en och en. Slutfasen av räddningsarbetet beräknas ta allt från 48 timmar till en vecka och kommer att bevakas av cirka 800 journalister på plats.

– Det här är ett viktigt framsteg. Men räddningsinsatsen är inte över förrän den sista personen har lämnat gruvan, säger den chilenska gruvministern Laurence Golborne till AP.

När gruvarbetarna väl kommer upp tas de omhand av sjukvårdspersonal. För att undvika kaos kommer de direkt att föras till ett fältsjukhus och får bara välja ut två till tre anhöriga som de först vill träffa.

Helikoptrar står sen redo att flyga dem till sjukhus i staden Copiapó, fyra mil från gruvan. Där måste deras ögon hållas täckta i flera dygn på grund av känsligheten för ljus efter månaderna i underjorden.

"Kommer att explodera"

Men chilenarna väntar inte med att fira. När borren nådde fram uppmärksammades det med en hög sirensignal och hundratals räddningsarbetare och anhöriga hoppade upp och ner av glädje, rapporterar AP.

32 chilenska och en boliviansk flagga hissades också i tältlägret runt gruvan som fått namnet ”Hoppets läger”, för att hedra de instängda.

– Nervositeten är borta. Äntligen kan vi börja le igen, säger Juan Sanchez, vars son Jimmy är instängd i gruvan, till AP.

Gruvarbetarna har tidigare kunnat få mat och förnödenheter via ett mindre hål i gruvan. Till en början befarade man att gruvarbetarna skulle komma ut tidigast till jul.

Räddningsoperationen kallas en av de mest komplicerade i modern tid.