Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Talmansröran

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-04

Valet av talman blev en rörig historia

Per Westerberg sitter kvar som talman - efter en del turer i dag...

En ledamot var och fikade.

En annan var i USA.

Och en tredje röstade på motståndarnas kandidat.

Valet av talman blev en röra som kunde slutat med att Sverigedemokraterna fick fälla avgörandet.

I dag blev det alltså klart att Moderaten Per Westerberg fortsätter som talman efter att ha vunnit omröstningen i riksdagen. Westerberg fick 194 röster mot 153 för oppositionens kandidat Kent Härstedt (S).

Någon bytte sida

Marginalen är mindre än den ser ut. De 20 Sverigedemokraterna röstade på Westerberg, enligt partiets gruppledare Björn Söder. Hade de bytt sida och röstat på Härstedt skulle Per Westerberg ha vunnit med bara en röst.

Att det skulle blivit en rösts övervikt för Moderaternas kandidat betyder att någon ur det rödgröna blocket måste ha bytt sida. Men omröstningen var hemlig, och den som röstade på motståndarblocket har inte trätt fram.

Enligt riksdagsledamöter i samtliga rödgröna partier var det inte heller någon taktikröstning; att en ledamot i blocket skulle ha uppmanats att rösta i linje med Alliansen.

Två röstade inte

– Det fanns ingen överenskommelse inom de rödgröna att en person skulle rösta på Westerberg. Vi stod bakom vår kandidat, säger Håkan Juholt, riksdagledamot för Socialdemokraterna.

"Taktikrösten" förhindrade hur som helst att Sverigedemokraterna fick vågmästarroll – men bara eftersom två rödgröna ledamöter aldrig röstade.

Christina Höj Larsen (V) var och fikade och missade omröstningen, och Thomas Bodström är i USA.

Bodström trotsade regler

Ersättaren Yilmaz Kerimo (S) hade inte alla papper i ordning och fick därför inte rösta i Bodströms ställe:

– Riksdagens kansli har inte beviljat min ansökan. Därför var det Bodström som skulle varit där, säger Yilmaz Kerimo.

Enligt SVT:s Rapport hade Bodström inte fått sin ledighet beviljad innan han åkte till USA. Han vill vara ledig till december, men det barn han ska vara ledig för går i skolan, varför han bara kan få 20 procents ersättning av Försäkringskassan, enligt Rapport. Riksdagen är dessutom restriktiv när det gäller att bevilja ledighet.

Socialdemokraterna förlorar Bodströms mandat tills det att hans ansökan går igenom eller tills han kommer hem.

SD kunde avgjort

Mona Sahlin ger dock Bodström stöd för hans val att åka.

– Jag har full förståelse för att Thomas Bodström befinner sig i USA med sin fru och sina barn, säger Sahlin till Rapport.

Christina Höj Larsen säger att hon skulle röstat på Härstedt.

Hade Larsen hunnit i tid till urnan, och Bodström lagt sin röst i linje med sitt parti, skulle alltså Sverigedemokraterna ha fällt avgörandet om vem som blev talman.