Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

”En angripare kan lamslå en hel nation”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-28

En terrorattack på nätet mot vårt elförsörjningssystem.

Det är scenariot i övningen Cyber Storm 3 där Sverige och USA krigar tillsammans.

– Vi har en naiv inställning till den här typen av attacker i Sverige. En angripare skulle kunna lamslå en hel nation, säger Marcus Murray, IT-säkerhetsexpert.

Masken "stuxnet" som i veckan slog till mot en kärnnläggning i Iran är ett exempel på den nya, aggressiva krigföringen på nätet.

Experter tror inte att enskilda hackare låg bakom attacken – snarare en hel stat.

Genom att stänga av elnät, värmeverk och infrastruktur kan det gå snabbt att slå ut ett helt samhälle. Sverige deltar i den internationella övningen Cyber Storm, samtidigt som den pågår ett nationellt träningscenario.

Cyber Storm-övningen leds av USA.

– Det finns inga nationsgränser på nätet. Därför är det viktigt att vi samarbetar, säger Erik Löfgren, pressekreterare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Behöver beredskap

De nya angriparna på nätet har stort kapital och har länge utvecklat tekniken som de nu kan börja använda. Sverige kan bli nästa mål.

– Vår försvarspolitik har förändrats och vi skyddar inte längre bara Sverige, utan samarbetar också för fred i andra länder. Det gör att vi blir mer intressanta, säger Marcus Murray.

I Cyber Storm får Sverige träna upp sitt skydd mot cyberattacker. USA och en rad andra länder deltar också i övningen. Där får länderna bland annat fjärrstyra och skjuta ner en sajt, på samma sätt som en angripare i framtiden kommer kunna "skjuta ner" en hel stat.

– Precis som i andra krig så är det de som har flest soldater som har bäst förutsättningar, säger Marcus Murray.

Ny nivå

Hackarna är ofta direkt kopplade till brottssyndikat och organiserad brottslighet. På nätet finns nätverket e-jihad och al-Qaida har en egen styrka på nätet som arbetar för att ta sig in i länders system.

Den avancerade tekniken, med vilken olika grupperingar kan slå ut hela länders försvar, bygger på en helt ny teknik. Istället för att som tidigare slå mot enskilda datorer riktar den här typen av virus in sig mot styrsystemet. Då går det att kontrollera bland annat kärnvapenreaktorer, vilket kan få allvarliga konsekvenser för människors hälsa.

Chatta med Marcus Murray klockan 17.00 på aftonbladet.se.