Tidigare OG-medlem åtalad för utpressning

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-24

Försökte pressa Östermalmskvinna på pengar

Den före dette OG-medlemmen Wojtek Walczak, 39, har åtalats för försök till grov utpressning.

Han misstänks ha försökt pressa en Östermalmskvinna på hundratusentals kronor.

Stämningsansökan lämnades in i dag vid Stockholms tingsrätt.

Walczak och två andra män, en 30-åring och en 38-åring, åtalas för försök till utpressning, brott mot inkassolagen och misshandel.

Ringde på dörren

Det var för två år sedan som Östermalmskvinnan efter rekommendation från vänner anlitade en byggfirma för renovering av sin lägenhet på Östermalm. Kvinnan uppfattade det som att det var en vanlig, svensk byggfirma hon hade att göra med. Renoveringen genomfördes och kvinnan betalade för den fortlöpande.

Det var först när slutfakturan kom som det blev problem. Hon fick intrycket av att firman gav med sig och att fakturan inte skulle betalas men så en dag nu i september ringde det hemma på hennes dörr.

Verbala hot

Ägaren till byggfirman hade kontaktat bland annat Wojtek Walczak, 39, tidigare medlem i det kriminella gänget Original Gangsters och de två andra männen, för att hjälpa honom att driva in pengarna.

Männen krävde enligt åtalet genom verbala hot att Östermalmskvinnan skulle betala nära 300 000 kronor till byggfirman.

– Det är ganska förtäckta och indirekta hot. Det är väldigt subtilt. Det ligger i deras uppträdande och beteende, säger åklagare Eva Wintzell.

"Dam på Östermalm"

Men kvinnan betalade inte. Istället polisanmälde hon händelsen.

Både Wojtek Walczak och 29-åringen förnekar brott men Eva Wintzell har tidigare sagt till Aftonbladet att hon tror att chanserna att få dem fällda är stora:

– Jag tycker att det ser ganska bra ut. Utpressning är inte alltid så lätt eftersom målsägande själva ofta är tveksamma och det handlar om skumma svarta affärer.

– Men här är det ju en dam på Östermalm, säger hon.