Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Som att köra rattfull”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-24

Motormännen om att smsa när man kör bil

Sverige är det enda landet i Europa som inte infört något förbud mot mobilprat bakom ratten utan handsfree.

På Motormännens riksförbund tycker man det är ett beslut som medför livsfara.

Men infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) tycker redan att reglerna är tillräckliga.

Olagligt i Europa – men inte i Sverige Att köra bil och skicka sms samtidigt är fortfarande lagligt i Sverige.

När Albanien som näst sista land nyligen införde förbudet att hålla i mobiltelefonen och prata under körning blev Sverige det enda landet kvar i Europa som fortfarande säger nej.

Detta trots att flera undersökningar visar att det kan vara farligt att tala i telefonen i trafiken.

16 000 döda

Inte minst stöds det av den amerikanska undersökningen som visar att bilförare som kör medan de använder mobilen har dödat omkring 16 000 människor 2001–2007 i USA.

– Vi kan verkligen inte förstå varför man inte vill införa förbudet. Det skulle inte bara betyda att det vore förbjudet att hålla i telefonen när man talar i den, vi tolkar det även som att man då inte bör smsa när man kör eller mejla, säger Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig på Svenska Motormännen där man anser att mobilpratandet orsakar olyckor där 10-20 människor dör varje år.

Som att vara rattfull

Ännu farligare är det att just smsa eller mejla, anser Stavegård.

– Man blir ju ännu mer okoncentrerad då, när man hela tiden måste titta ner på knapparna. Jag skulle vilja jämföra det med att köra rattfull.

– Man riskerar inte bara sitt eget liv utan framförallt andras, säger Niklas Stavegård.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson sa nyligen under Trafiksäkerhetsdagarna i Tylösand att hon inte planerar att ändra sig, att hon står fast vid sin uppfattning att det inte är bevisat att det skulle hjälpa att använda handsfree.

– Då måste man förbjuda hela momentet med telefonsamtal och jag är inte beredd att gå så långt, sa hon då.

Torstensson på hal is

Hennes presstalesman Kenneth Hultgren säger till Aftonbladet att vi i Sverige redan har en effektiv lag: lagen om vårdslöshet i trafiken.

– Den innefattar mycket mer, både telefoni och att pilla med sin gps eller radio. Vi jobbar även hårt med att noga utbilda de som tar körkort. Det har även visat sig att de länder där förbudet mot mobilprat bakom ratten utan handsfree införts, har folk skärpt till sig några månader, men sedan har det återgått till det normala igen.

Men Torstensson och den övriga regeringen får kritik av partikamraten och riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C):

– Jag tycker att regeringen är ute på hal is och bör tänka om. Deras argumentation att man då lika gärna kan förbjuda samtal med medpassagerare och godisätande i bilen övertygar inte. Sunda förnuftet säger att koncentrationen blir sämre när man kör med en hand på ratten och pratar i telefon, säger han till TT.