Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Malmös grädd- fil till gymnasie

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-17

Gräddfil Vissa elever har det bättre än andra – och kommer in utan att ens söka gymnasieplatser på de mest prestigefyllda skolorna, skriver Sydsvenskan.

Eleven hade inte ens sökt till den prestigefyllda gymnasieutbildningen i Malmö.

Ändå kom han in, skriver Sydsvenskan och avslöjar att skolorna har en gräddfil för eftertraktade elever.

– Rättssäkerheten sätts ur spel, säger Ann-Sofie Nord, chef för gymnasieantagningen i Malmö.

Höga betyg hjälper inte alltid.

Konkurrensen om platserna på Malmös mest prestigefyllda skolor är så pass hård att även elever med höga betyg i bland hänvisas till reservlistor.

Skrivit avtal

För att säkerställa att allt går rätt till under ansökningsprocessen har alla gymnasieskolor i Malmö (utom Bladins International School) skrivit på ett avtal.

I det lovar skolorna:

Att intagning ska ske enligt gällande bestämmelser i skollag och gymnasieförordning.

Att så länge intagning och reservintagning pågår (fram till 15 september) handläggs alla önskemål om byte av program och skola av gymnasieintagningen.

Sökte inte – kom in

Men i dag publicerar Sydsvenskan en granskning som visar att flera rektorer ändå antar elever som inte ens skickat en ansökan.

På kommunala Borgarskolan fick en elev gå före sju sökande på reservlistan till höstens intagning till det prestigefyllda IB-programmet, International Baccalaureate.

Utan att ha skickat in en ansökan.

När Sydsvenskan konfronterar Borgarskolan med uppgifterna backar de och erbjuder alla sju reserver plats.

– Det är inte att vi inte följer regler, det kan jag inte hålla med om, men vi har gjort fel. När det gäller den eleven gjorde rektorn allt rätt men missade att eleven, som gjorde och klarade testet man måste göra på IB, inte hade någon formell ansökan i botten, säger Borgarskolans rektor Nicola Sarac till Sydsvenskan.

Inte ensamma

Tidningens granskning visar att ytterligare två elever gått förbi långa reservlistor på Borgarskolan. De har även hittat liknande exempel på Cybergymnasiet och på friskolan Procivitas privata gymnasium. På den sistnämnda har fem elever tagits in på annat sätt än vad reglerna tillåter.

– Vi behöver inte motivera vilka skäl de har, känner jag. För vår del hade vi ändå inte tagit in någon från reservlistan, säger Paul Gertsson, rektor på skolan, till Sydsvenskan.

”Sätter rättssäkerhet ur spel”

Ann-Sofie Nord är chef för gymnasieantagningen i Malmö och ser mycket allvarligt på skolornas agerande.

– Det ställer till det för oss men värst är det för eleverna som måste kunna lita på att de blir rättvist behandlade i en myndighetsutövning, säger hon till Sydsvenskan.

– Annars sätts rättssäkerheten ur spel.

ANNONS