Skolkar från vart tredje EU-möte

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-16

Ministrarna har tunga roller i regeringen - men i EU skolkar de från vart tredje möte.

Värst frånvaro har integrationsminister Nyamko Sabuni (FP), visar en granskning av Europaportalen.

– Det ser märkligt ut när FP kallar sig ett EU-vänligt parti, säger statsvetaren Magnus Blomgren.

Sabuni hade kanske fått underkänt om hon gick i Folkpartiets skola.

Med sju av 15 besökta möten i Bryssel under hela mandatperioden vinner hon skolktoppen hos Europaportalen, sajten som skriver om EU-frågor på nätet.

Partiledaren kommer efter

Men frågan är vem som ska tillrättavisa integrations- och jämställdhetsministern. På nästa plats kommer nämligen hennes partiledare, utbildningsminister Jan Björklund (FP), med 50 procents EU-frånvaro.

Frånvaron rimmar illa med att FP marknadsför sig som ett EU-ivrare, tycker Magnus Blomgren, lektor i statsvetenskap på Umeå universitet.

– Deras frågor hanteras inte jättefrekvent i EU, men det betyder å andra sidan inte att de kan missa möten. EU är en plats där man skapar nätverk, den rollen kan ingen annan än ministern ha.

Är det frågor där EU-länderna inte är överens, är det dessutom oerhört centralt för en minister att vara på plats, tillägger han.

Alltid någon på plats

Men Jan Björklunds pressekreterare Anna Neuman slår ifrån sig kritiken. Hon säger att det finns andra som ersätter när ministrarna inte själva kan åka på EU-möten.

– Det viktigaste är att det finns representanter för regeringen på plats vid EU-mötena. Det har vi sett till att det alltid finns, säger hon.

Justitieminister Beatrice Ask (M), som kommer efter FP-topparna på frånvarolistan skäms inte heller för sin frånvaro.

– Man kan inte sitta två dagar på ett EU-möte om det inte finns något av värde på agendan. Då gör man inte nytta, säger hon till TT och tillägger att hon under våren har prioriterat den svenska valrörelsen framför EU.

Skyller på finanskrisen

Mest anmärkningsvärt tycker Magnus Blomgren det är att näringsminister Maud Olofsson (C) missat så många möten. Hennes närvaro på EU-möten ligger på 60,7 procent.

– Hon har ju en portfölj av viktiga näringslivsfrågor som hanteras ofta i EU-sammanhang, säger han.

Pressekreteraren Lisa Wärn förklarar C-ledarens frånvaro med finanskrisen:

– Vi har verkligen försökt prioritera rådsmötena, men det har varit en finansiell kris i Sverige där fordonsindustrin varit hårt åtgången, vilket har gjort att det varit extremt mycket jobb på Näringsdepartementet, säger hon till Aftonbladet.

Det var främst efter att Sverige varit ordförandeland i EU, tidigare i år, som närvaron gick ned hos ministrarna, visar Europaportalens mätning.