Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

”Ansvarslös glädjekalkyl”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-15

SD:s budget får kraftig kritik av ekonomer

Sverigedemokraternas skuggbudget skulle ge ett underskott i statsbudgeten, enligt experter.

Den kallas för en ansvarslös glädjekalkyl där många miljarder felar.

– Även om man är ett litet parti måste man ju kunna räkna plus och minus, säger Li Jansson, nationalekonom.

Li Jansson, nationalekonom på Svenskt näringsliv

Enligt Sverigedemokraternas egen skuggbudget vill de satsa 65 miljarder på välfärden.

• Det handlar om 28 miljarder till pensionärerna.

• 10,5 miljarder på kriminalpolitiken.

• 11,5 miljarder på försvaret.

• De vill även höja a-kassan och bostadsbidraget.

Förslaget sågas

Välfärdspaketet ska finansieras genom en mycket restriktiv invandringspolitik. "Redan första året genom en minskning av asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent", skriver SD på sin hemsida.

På så sätt ska de spara 78 miljarder kronor under budgetperioden menar de – utan att behöva höja inkomstskatterna.

Men förslaget sågas av experter som kallar Sverigedemokraternas skuggbudget för kraftigt underfinansierad.

– För att deras budget ska gå ihop måste de höja skatterna eller dra ner på förslagen, det räcker inte ens om man skulle acceptera en helt begränsad invandring för att finansiera alla deras förslag. Det märks att de inte gjort hela läxan när de satt ihop sin budget. Man borde kunna räkna plus och minus även om man är ett litet parti och vara ärlig mot väljarna, säger Li Jansson, nationalekonom på Svenskt näringsliv som tidigare i år analyserade Sverigedemokraternas valmanifest.

Dubbelräknar

Li Jansson säger att Sverigedemokraterna i sitt valmanifest ville ha allmän värnplikt men att de 11, 5 miljarder kronor som de i sin skuggbudget vill lägga på försvaret inte räcker på långa vägar.

– Allmän värnplikt som vi hade på 90-talet skulle kosta 24 miljarder kronor per år. Man säger även att man vill höja a-kassan, men har i sin budget inte med den kostnaden, något som skulle kosta minst 7 miljarder.

Gunnar Wetterberg samhällspolitisk chef på Saco menar att Sverigedemokraterna inte förstår hur en budget fungerar.

– Och det är allvarligt om de skulle få ett inflytande i den svenska politiken. De både dubbel- och trippelräknar en del av sina besparingar, det är både märkligt och allvarligt, säger han.

"Lovar godis"

Wetterberg säger att det inte går att räkna som Sverigedemokraterna gjort.

– Sverigedemokraterna säger att de kommer att spara tolv miljarder första året på att kraftigt minska invandringen och då har de sparat det. Men det betyder inte att de kan spara tolv miljarder på samma sätt nästa år. De verkar inte förstå att många av budgetposterna ligger där år efter år.

– De lovar godis åt alla håll och kanter utan att ha tillräckligt i påsen. Gör man så står man där med stora hål i statsbudgeten.

Jan Ekberg är professor i nationalekonomi vid Linnéuniversitetet. Han säger att Sverigedemokraterna räknat fel redan från början eftersom de gjort två felaktiga antaganden.

– De menar helt felaktigt att bara tio procent av invandrarna får jobb och att de övriga 90 procenten måste försörjas. Detta är fel. På sikt är det många av de utrikesfödda som jobbar, så många som 65 procent av de i åldrarna 20-64 år. Deras andra felaktiga antagande är att av de utrikesfödda tar 90 procent av de som då får ett jobb ett jobb från en svensk. Även det är fel. De utrikesfödda står ofta längst ner på skalan och får jobb sist, efter svenskarna.

Märklig kritik

Erik Almqvist, pressekreterare på Sverigedemokraterna, anser att kritiken är märklig.

– Om de sagt att vi missat någon detalj hade jag kunnat förstå det men när de säger att hela vårt sätt att räkna är fel, och jag som inte är en ekonom förstår det, tycker jag det är märkligt, säger han.

– Vi har lagt budgeten tillsammans som parti och jag tycker snarare att vi tagit i i underkant vad gäller besparingarna på invandringen om man jämför med andra partier och den kalkyl Svenskt näringsliv själva gjorde i våras, säger han.

Våldtäkter och brott:

Även uppgifterna om brott och våldtäkter i Sverigedemokraternas skuggbudget får kritik.

Partiet hänvisar till en BRÅ-rapport men där finns inte de uppgifter om våldtäkter och gruppvåldtäkter som Sverigedemokraterna påstår.

BRÅ: samordningschef, Erik Grevholm, pekar på en rad märkligheter i Sverigedemokraternas version.

Rapporten talar om en skattning av anmälda brott - Sverigedemokaterna får det till fullbordade brott.

– Vi säger inte att det är det faktiska antalet våldtäkter, säger Eric Grevholm.

I många fall läggs utredningarna ner och i andra fall kan brottsrubriceringarna ändras.

Rapporten talar om våldtäkter av två eller fler gärningsmän - Sverigedemokraterna kallar allt detta för gruppvåldtäkter.

Erik Grevholm är samtidigt mycket kritisk mot Sverigedemokraternas jämförelser mellan antalet våldtäkter i olika länder och att Sverige skulle ligga i topp.

– Vi räknar på ett annat sätt än många andra länder och det ger ett större tal, säger Eric Grevholm.

Han påpekar att man i många länder registrerar en serie våldtäkter mot en kvinna som ett brott - i Sverige registreras det som flera brott.

– Här ska varje enskild gärning in i anmälningsstatistiken.

– Vi har också till skillnad från en hel del länder utvidgat begreppet för man vill att fler och fler gärningar ska kallas våldtäkt, sånt som tidigare kanske rubricerades som sexuellt utnyttjande.

En ytterligare orsak till att Sverige får höga siffror är enligt BRÅ att brotten omgående registreras efter anmälan. Det kallas då våldtäkt, även om utredningen senare läggs ner eller brottet får en lindrigare rubricering.

– I flera andra länder registreras brotten först i efterhand, säger Erik Grevholm.