Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Så motar du höstdepp och höstsnuva

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-08

Depressioner och förkylningar är vanligare på hösten.

Men det är åkommor som går att förebygga.

Vi reder ut hur du klarar övergången från bad och sol till paraply och regnrusk – utan att bli deppad eller sjuk.

Host och snörvel.

Sven Britton, professor i infektionssjukdomar, är förkyld. Han berättar att det finns 400 förkylningsvirus, och att han precis har fått ett av dem.

– Det positiva är att alla ger livslång immunitet. Så det här viruset kommer jag aldrig att få igen, säger han.

"Vitlök kan ha viss effekt"

I genomsnitt får vuxna en förkylning per år. Och det är vanligast att virusen slår till på hösten.

– Det beror på att man är mer inomhus och därför också har mer nära kontakt med varandra. Barn får ofta betydligt fler förkylningar. De har ju ingen immunitet mot dem, säger Sven Britton.

Det finns ganska enkla sätt att minska risken för höstförkylningar.

– Handsprit är bra. Sedan får man bättre immunförsvar genom att äta nyttigt och att träna. Vitlök kan ha viss effekt, men det finns inga patentknep. Om man vill undvika infektioner får man undvika människor och det är inget jag rekommenderar, säger han.

Depressioner också vanligare

Även depressioner är vanligare på hösten än på sommaren.

– De flesta psykologer är överrens om att det finns säsongsbetonad depression. Många beskriver att de får mer problem på vår och höst, säger psykologen Dan Katz.

Vad det beror på vet man inte säkert, men enligt Dan Katz (som för övrigt också är förkyld) kan bristen på ljus ha en viss betydelse.

– Men det är inte 100 procent säkert att ljusterapi hjälper. Bland annat därför vet vi inte om ljusbrist är orsaken, säger han.

"Gå emot känslan att inte orka"

Om man vet att man brukar bli nedstämd på hösten finns några knep. Framför allt gäller det att vara aktiv och att inte hålla sig isolerad.

– När de börjar må dåligt slutar många motionera, de träffar mindre vänner, och de slarvar med plikter. Det leder oftast till att de mår ännu sämre. Gå på kalas och träna även om du inte känner för det! Det hjälper att gå emot känslan av att inte orka, säger Dan Katz.

Märker man ingen förbättring bör man söka professionell hjälp hos en psykolog eller psykoterapeut, enligt Dan Katz.

– Det går också att få hjälp av läkare och få medicin. Det finns de som äter antidepressiv medicin enbart under de säsonger då de känner av depressionssymptom, säger han.

ANNONS