Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

EU-kommissionär vill förbjuda terror-ord på nätet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-13

Bomb, terrorism, döda – snart bannlysta ord?

EU-kommissionären Franco Frattini har kommit på ett nytt sätt att bekämpa terrorismen i världen. Han vill förbjuda internetsökord som bomb, döda, folkmord och terrorism.

– Jag vill undersöka hur man med hjälp av tekniken kan förhindra människor att använda eller söka på farliga ord, säger han till Reuters.

Franco Frattini.

Kommissionären, som ansvarar för justitie-, frihet- och säkerhetsfrågor, planerar att ha ett färdigt förslag till medlemsstaterna i november som en del i en rad av anti-terrorism-propositioner. Förutom att förbjuda enskilda sökord vill Franco Frattini stänga ner webbsidor som innehåller instruktioner för hur man tillverkar bomber.

Kan inskränka yttrandefriheten

Ordförbudet kommer i så fall att gälla inom EU:s gränser. Franco Frattini vill dessutom utöka kontrollen av persondata för personer som flyger mellan de 27 EU-länderna samt skapa ett varningssystem för att informera polisen när explosiva ämnen stulits.

Att förbjuda vissa ord på internet kan inskränka yttrandefriheten och informationsfriheten.

– Ärligt talat, att instruera folk hur man gör en bomb har inget att göra med varken yttrandefriheten eller informationsfriheten. Den rätta balansen, enligt mig, är att prioritera skyddandet av de absoluta rättigheterna, först och främst rätten att leva, säger Franco Frattini till Reuters.

Gäller ej historisk information

Frattini påpekar att förbudet inte skulle gälla åsikter, analyser eller historisk information. Det handlar i stället om att förbjuda konkreta instruktioner som är användbara för terrorister. Han anser att EU ska skapa ramverket för förbjudet medan varje land får utforma regelverket i detalj.

I nuläget är det bara möjligt att stänga ner en webbsida i några få EU-länder. Efter att Tyskland arresterade tre män förra veckan som misstänktes ha planera ett bombattentat, krävde politiker bättre verktyg för att kunna övervaka datorer.

– Terrorhotet (inom EU) är mycket stort. Det är därför jag föreslår ett starkare och närmare samarbete, säger Franco Frattini.

ANNONS