Hoppa till innehållAftonbladet

Allhelgonadagen (ingen namnsdag)

Våldet i Malmö blir allt grövre

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-24

46 skottlossningar
– än så länge i år

Fem bussar, en taxi och ett gatukök har beskjutits sen i fredags.

Men det är vardagsmat för de som bor i Malmö.

Bara i år har minst 46 skottlossningar ägt rum – och våldet trappas upp.

– Man bryr sig inte ett dugg om man träffar en oskyldig, säger Börje Sjöholm, operativ chef vid länskriminalen i Skåne.

Det började redan på nyårsaftons natt när moskén på Islamic Center besköts. Ett fönster på baksidan krossades av flera skott och en person skadades i nacken efter att ha fått glassplitter på sig. Det var den första av minst 45 skottlossningar som ägt rum i Malmö kommun under 2010 fram till 24 augusti. Och då är skottlossningar med luftvapen – som i helgens busskjutningar – undanräknat.

500 yrkeskriminella

I många fall rör det sig om uppgörelser bland de kriminella nätverk som verkar i staden – och bara i Malmö kan minst 500 yrkeskriminella finnas.

Fortfarande är det de traditionella brotten som de kriminella nätverken ägnar sig åt.

– Den delen som är mest synlig är framför allt utpressningar, våldsbrott och narkotikabrott. Typiskt är det gäng i utvecklingsfasen som ägnar sig åt sådant. De har ett slags behov av att markera – nå ut i sitt revir. De mer etablerade gängen försvinner från gatubilden, säger Börje Sjöholm, operativ chef vid länskriminalen i Skåne.

Enligt en tidigare granskning från Aftonbladet har just ett av de nyare gängen, Black Cobra, försökt visa upp sig genom att bland annat hota poliser. Flera av ledarfigurerna har också digra brottsregister.

Etablerade håller låg profil

Fullvärdiga medlemmar i Hells Angels eller Bandidos försöker däremot däremot hålla en betydlig lägre profil – och använder de mindre gängen till att utföra grovjobbet.

Narkotikabranschen är lukrativ för kriminella nätverk då den ger mycket pengar, men få fällande domar.

– Sannolikt så tillhandahåller de hela ledet ända från importen, och sedan delas det upp i mindre delar. När man är nere på distribution av gram har det delats upp i många led, säger Börje Sjöholm.

Konkurrens ger våld

Det är också genom konkurrens mellan de olika nätverken som skottlossningar oftast förekommer.

– Offentliga skottlossningar är konflikter mellan gängen. Man bryr sig inte ett dugg om man träffar en oskyldig. Det tycker vi är för jävligt. Men man ska inte överdriva faran, för syftet är att skada varandra, säger Börje Sjöholm.

Han fortsätter:

– Jag tror att man saknar empati och man har en attityd som bygger på respekt. Man måste visa sig macho för att inte tappa ansiktet. Man har ingen empati för motståndarna och respektlösheten för andra människor har ökat.

Söker de tyngst kriminella

För att komma till bukt med de farligaste av de kriminella personerna arbetar polisen med den så kallade Y-listan, förteckningen över de 100 tyngst kriminella som man eftersöker.

Det är framför allt de personerna man försöker få bort från gatorna.

– Det ligger en förebyggande del i det. Genom att få bort de här "förebilderna" för ungdomarna, och visa att man kan åka in i fängelset en längre tid. Vi vill visa att det inte är något liv att trakta efter, säger Börje Sjöholm.

Ungdomar lockas

Många av de ungdomar som lockas till de kriminella nätverken kommer från områden där livssituationen är tuff. Ofta finns fattighet och segregation i bakgrunden.

– För att sen bli accepterad måste du oftast utföra någonting. Det kan vara en skjutning, en brand eller ett hot och misshandel. Det beror lite på hur du ska accepteras och på vilken nivå. Ju högre upp desto mer avancerad sak måste du göra. Ledarna vill ha omdömeslösa personer omkring sig som utför handlingar de själva inte vill, säger Bengt Hersler, närpolischef i området Malmö Öster.

Lockas av prylar

Rosengård har länge varit ett område där rekrytering skett, och det ingår i Bengt Herslers distrikt.

– De lockas till att få känna en tillhörighet, ett gäng. Sedan lockas de också av att skaffa sig olika föremål. Det kan vara bilar, guld, klockor – prylar helt enkelt. Och status. Status är väldigt viktigt.

Vändning på väg

Bengt Hersler vittnar dock om att trenden kan vara på väg att vända.

– Det man slås av är att många som jobbar här ett tag säger att det aldrig funnits så många positiva krafter här ute som nu. Det kommer inte ske över en natt, men vi känner att det finns förändring på väg.