Sista USA-stridande lämnade Irak
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-19
Den sista amerikanska stridsbrigaden lämnade Irak på onsdagen. Soldaterna tog sig över gränsen till Kuwait, mer än sju år efter det att USA-ledda invasionsstyrkor störtade Iraks diktator Saddam Hussen.
Tv-bilder visade hur en reporter från tv-kanalen NBC, som färdades med soldater i Fjärde Stryker-brigadens andra infanteridivision, passerade gränsen in i grannlandet. Resten av brigaden kom efter till Kuwait lite senare.
Flera andra amerikanska medier med inbäddade reportrar direktrapporterade också om den historiska händelsen.
50 000 stannar
Sedan brigaden lämnat Irak har USA cirka 56 000 soldater kvar i landet. 50 000 av dem ska enligt planerna stanna där även efter den 31 augusti, det datum då USA formellt avslutar den stridande fasen av Irak-operationen och övergår till enbart rådgivning och utbildning av irakiska militärer.
Amerikanska UD:s talesman Philip Crowley beskriver det som att USA:s långsiktiga åtagande i Irak står fast.
Det sista som vi vill uppleva är att vi måste sända soldater in i Irak igen så att vi måste avsluta stridsfasen ännu en gång, säger han.
När Barack Obama tillträdde som president i januari 2009 hade USA cirka 140 000 soldater i Irak. Under sin kampanj för att bli vald talade han om att avsluta kriget på ett ansvarsfullt sätt. Och som president har han varit tydlig med att inga amerikanska soldater ska vara kvar i Irak den 1 januari 2012.
Högt pris för USA
Kriget har kostat USA kring 1 biljon dollar och 4 400 amerikanska soldater livet, och opinionsundersökningar visar att amerikanerna är krigströtta. Crowley medger att konflikten haft ett "högt pris" och menar att utmaningen består av att nu skapa en fredlig situation som tjänar såväl Iraks som grannländernas och USA:s intressen.
Våldet mellan olika irakiska grupperingar har avtagit sedan det rasade som värst 2006-2007. Men landets ledare har misslyckats med att komma överens i en rad politiskt känsliga frågor och samtidigt som brigaden rullade ut pågår en regeringskris.
Senast för några dagar sedan kom också en blodig påminnelse om hur spänt läget är. Då fick ett 60-tal unga irakier sätta livet till i ett av årets hittills värsta terrordåd i Bagdad, och bedömare varnar för att det finns risk för att det sekteristiska våldet kan tillta om regeringskrisen inte kan lösas.
TT