De äter potatis – från Holland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-12

i färdiga förpackningar en gång i veckan. I vissa fall har den transporteras från Holland. ”Inte alls bra”, säger Gunny Zachrisson, till vänster, som själv varit husmor. Maria Gunnarsson, som serverar maten, och Magnhild Cederlund håller med.

YSTAD. Från fönstret i matsalen kan pensionärerna nästan se de skånska potatisfälten.

Men på deras tallrikar ligger potatis som kokts i Holland – och sedan varit och vänt i Västergötland.

– För jäkligt, säger Gunny Zachrisson, 85

Varje tisdag kommer en lastbil till Ljuskällan och några andra servicehem i Ystad. Den är lastad med vakuumförpackad mat som entreprenören Attendo care beställt.

– Det är mat för hela veckan. Vi förvarar den i kyl tills den ska värmas och ätas, säger Ann-Marie Andersson och Eva Olsson.

Skalad – och färdigkokt

Vissa avdelningar serverar vakuumförpackad mat varje dag. Andra får middagen levererad från cateringfirman Glade krögaren i veckorna och använder den långväga enbart på helgerna.

Maten i lastbilen har åkt 48 mil, från Dafgårds i Källby ner till Ystad. Färsbiffarna i en förpackning, gräddsåsen i en annan.

Och så potatisen som ligger skalad och färdigkokt i egna vakuumförpackningar på 2,2 kilo. Stabiliseringsmedel är tillsatt och potatisen ska helst rinna av innan den serveras.

Packas om i Sverige

171 mil har den åkt innan den hamnar på Gunny Zachrissons tallrik. Först 123 mil från fabriken i holländska Odiliapeel till Dafgårds anläggning i västgötska Källby. Där har den packats om för att sedan köras ytterligare 48 mil till Ystad.

– Inte alls bra, säger Gunny som själv varit husmor i 65 år och vet hur det ska gå till.

Minst lika upprörd är Maria Gunnarsson som serverar maten. Helst skulle hon och kollegerna vilja laga den själva på hemmet – men de får inte för myndigheterna:

– Politikerna tycker att de fattar bra beslut, men de vet inte hur saker fungerar i verkligheten. Eller så skiter de i det.