Skyll på chefen om festen kantrar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-11

Att kräkas i blomkrukan, ragga på kollegan eller dansa med byxorna nere.

Det skulle få människor kunna tänka sig att göra på arbetstid.

Men på firmafesten släpper hämningarna.

– Frågan är väl om det är okej att bete sig hur som helst då heller. Om du spyr ner kontoret får du garanterat höra det efteråt, säger Dan Katz, psykolog och psykoterapeut.

En kick-off kan vara ett bra sätt att få kollegor att lära känna varandra bättre och en bra start inför en ny arbetsperiod tillsammans. Om den görs på rätt sätt det vill säga.

– Det finns en jättebransch där man har populärpsykologiska tankar om vad man ska göra och där folk får svårt att säga nej eftersom man måste visa att man är en lagspelare. Då kan konsekvenserna bli rätt trista. Och jag vill avråda från att dricka alkohol, om man gör det kan det börja hända grejer, säger Dan Katz, psykolog och psykoterapeut.

Avråder från sjöslag

Ett allt för vilt sjöslag avråder Dan Katz ifrån, ändå händer det att det är precis det som firmafesten slutar i.

– Varför folk går på kick-offer och firmafester är för att de blir kommenderade. Frågan är väl om det är okej att bete sig hur som helst då heller. Om du spyr ner hela kontoret eller försöker hångla upp din kollega får du nog höra det efteråt, säger Dan Katz.

Chefen sätter ribban

Hur chefen beter sig på firmafesten sätter ribban för hur mycket de anställda vågar släppa loss. Men enligt Dan Katz är inte detta alltid någonting som chefen själv förstår.

– Om chefen tar av sig kavajen är det okej för andra att ta av sig kavajen, om chefen drar en fräckis kanske någon annan vågar dra en fräckis och om chefen visar att han är full så kan också andra visa att de är fulla. Chefer förstår inte alltid hur mycket deras beteende påverkar folk, säger han.