Tvååring drunknade i familjens plastpool
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-29
Billig pool en dödsfälla
- säkerhetsregler saknas
Poolen var knappt djupare än tvååringen var lång, ändå drunknade han.
– Väldigt tragiskt, säger räddningstjänsten insatsledare Per Erik Nilsson.
Nu ska dödsfällorna säkras.
Det tog fem minuter innan familjen, som var på semester i Taugerträsk utanför norrländska Älvsbyn, saknade den tvååriga pojken.
Han hittades strax efter livlös på botten i familjens plastpool i trädgården.
Använde defibrillator
Genast påbörjades upplivningsförsök. Räddningstjänsten i Älvsbyn kom till platsen efter 20 minuter och fortsatte hjärt- och lungräddningen.
– Vi tog över och kopplade upp defibrillator, säger insatsledaren Per Erik Nilsson.
Men förgäves. Tvååringen visade inga livstecken.
Efter ytterligare tid anlände helikopter till Taugerträsk som flög pojken till Sunderbyns sjukhus. Där fortsatte återupplivningsförsöken utan resultat.
Pojken dödförklarades i natt.
"Väldigt tragiskt"
Enligt Per Erik Nilsson var poolen 60-70 centimeter hög och cirka tre meter i diameter. Ett aluminiumrör löpte längs med kanten och stålstolpar höll uppe den.
Runt stolparna fanns ett tygband för att säkra.
– Det fanns ingen stege. Barnet har förmodligen klättrat på bandet, på utsidan av poolen, och på så sätt kommit över kanten, säger Per Erik Nilsson.
– Väldigt tragiskt.
Enligt familjen hade tvååringen varit borta i fem minuter.
Blir desorienterade
Snittlängden för en tvååring i Sverige är drygt 80 centimeter. Enligt insatsledaren Per Erik Nilsson var det gränsfall om vattenytan nådde över tvååringens mun och näsa.
– Barn upp till tre års ålder blir desorienterade om de får vatten över näsan och munnen och vet inte instinktivt vad som är upp eller ner, säger Nina Karlsson, forskningssjuksköterska vid Barnolycksfallsfonden, till TT i samband med ett liknande drunkningsfall förra året.
Drunkning är den vanligaste orsaken till dödsfall för barn mellan ett och sex år. De flesta olyckorna sker i juli månad.
Barn riskomedvetna
Nära 20 procent av alla drunkningsolyckor för unga barn sker i pooler och närliggande dammar och vattendrag, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Problemet är välkänt och i Europa håller myndigheter på att utarbeta nya säkerhetsregler för plastpooler och andra flyttbara mindre pooler.
– Det finns regler för fasta pooler. Bara för att de är flyttbara ska inte säkerheten bli sämre, säger Kerstin Jönsson på Konsumentverket.
Svensken Lars Bonnevier från Svenska institutet för standardisering (SIS) kommer att delta i det europeiska sammarbetet. Till tidningen Arbetarskydd har han sagt att barns "förmåga" att utsätta sig för risker ofta underskattas.
– Till exempel har det visat sig att även små barn kan klättra högt, säger Lars Bonnevier.