Blix: Dåligt omdöme hos Bush–Blair
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-27
FN:s förre vapeninspektör Hans Blix ifrågasatte på tisdagen USA:s och Storbritanniens omdöme när de invaderade Irak på basis av uppenbart klena bevis för att landet hade massförstörelsevapen.
Blix, chef för FN:s vapeninspektörer 2000–2003, vittnade i London inför den kommission som granskar Storbritanniens roll i den USA-ledda invasionen våren 2003.
Han sade att han aldrig har tvivlat på att de båda dåvarande ledarna president George W Bush och premiärminister Tony Blair handlade "i god tro".
– Vad jag ifrågasätter är det goda omdömet, främst hos Bush men också hos Blair, sade Blix.
De två trodde helt på underrättelseuppgifter om att Irak hade massförstörelsevapen. De vapnen blev den föregivna orsaken till invasionen.
Krigets motiv föll
Före kriget ålades Blix och hans inspektörer att hitta de massförstörelsevapen som regeringarna i Washington och London var övertygade om fanns i Irak. Men inspektörerna fann inga.
När de allierade utan FN-mandat i ryggen angrep Irak var de fortfarande fast beslutna att finna de gömda vapnen. Invasionen störtade Iraks president Saddam Hussein och utlöste ett blodigt sekteristiskt våld som nästan slet sönder landet. Men inte heller då hittades massförstörelsevapen. Därmed föll också hela grunden för den konflikt som kostat tusentals irakier och utländska soldater livet.
"Dåliga källor"
Blix sade inför kommissionen att även han först trodde att Irak hade sådana vapen. Men han började ändra åsikt i januari 2003 sedan irakierna samarbetat alltmer med inspektörerna och då de vapengömmor som spionrapporter talat om visat sig vara tomma.
– När vi rapporterade att vi inte fann några massförstörelsevapen borde Washington och London ha insett att man hade dåliga källor, förklarade Blix.
Han sade att han gärna hade fortsatt med inspektionerna. Det ville också Londonregeringen.
– Men den militära tidtabellen tillät inte det.
Kommissionen tillsattes i fjol av Storbritanniens förre premiärminister Gordon Brown för att dra lärdom av kriget. Browns föregångare Blair har fått hård kritik för invasionen, som var djupt impopulär bland britterna. De brittiska soldaterna har sedan dess dragits tillbaka från Irak.
TT