Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Vänskapligt mellan Cameron och Obama

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-21

De gnabbades om Lockerbiebombaren.

Och BP:s massiva oljefiasko.

Men ändå verkade både David Cameron och Barack Obama till syvende och sist nöjda när deras möte var till ända.

– Vi pratar ju – oftast – samma språk, säger den amerikanske presidenten under en presskonferens.

Den brittiske premiärministern David Cameron befinner sig på resa i USA.

Men om han hade hoppats att 48-timmarsresan enbart skulle stärka hans image som Storbritanniens nye ledare får han återvända till Storbritannien med en nitlott i bagaget.

Attackerad från flera håll

I stället landade nyvalde Cameron ur askan och rätt in i hetluften när han först möttes av ett allvarligt frukostsamtal med vicepresidenten Joe Biden om BP, innan han sedan slussades till ett möte med delar av den amerikanska kongressen där han fick försvara frisläppandet av Lockerbiebombaren och slutligen fick luncha med president Barack Obama som även han starkt ifrågasatte Abdel Baset al-Megrahis nyvunna frihet – både öga mot öga med premiärministern, men även offentligt på den efterföljande presskonferensen.

”Förvånade, besvikna och arga”

– Jag tror att alla vi här i USA blev förvånade, besvikna och arga när Lockerbiebombaren släpptes, sa Obama till den samlade mediakåren.

– Men det vi måste förstå nu är att vi har en brittisk premiärminister här som delar den ilskan. Och jag stöttar till fullo premiärminister Camerons beslut att få en djupare förståelse gällande vad som egentligen har hänt, fortsatte presidenten.

270 människor dog

Al-Megrahi dömdes för bombningen av ett Pan Am-plan över Lockerbie i Skottland 1988 där 270 passagerare, mestadels amerikaner, dödades.

Skottlands regering benådade Abdel Baset al-Megrahi av humanitära skäl den 20 augusti 2009, då professorn och läkaren Karol Sikora ansåg att han var döende av prostatacancer och konstaterade att mördaren hade ”maximalt tre månader kvar att leva”.

Det bestämdes att mannen skulle få tillbringa sin sista tid i hemlandet Libyen.

”Kan leva tio år”

Men månaderna gick och al-Megrahi visade sig vara av tuffare virke än så. Nyligen konstaterade hans läkare i Libyen att Lockerbiebombaren ”mycket väl skulle kunna leva i tio år till”, då han svarat ”mycket väl” på cellgiftsbehandling. Beskedet har väckt bestörtning i USA och i går sällade sig även David Cameron till skaran av klagande röster.

– Det var det största massmordet i brittisk historia och det fanns ingen anledning att släppa ut honom ur fängelset. Det här var ett beslut som togs av Skottlands styrande politiker. I mitt tycke ett fullständigt felaktigt beslut, ett dåligt beslut… men likväl deras beslut, sa David Cameron.

Stöttar amerikansk utredning

Och trots påtryckningar från den amerikanska kongressen, från presidenten och från Hillary Rodham Clinton så avvisade den brittiske premiärministern tanken på en ny utredning.

– Jag tror inte att vi behöver en ny utredning för att ta reda på vad som hände, konstaterade han men tillade samtidgt att han till fullo planerade att stötta en amerikansk utredning om en sådan skulle tillsättas.

Påtryckningar från BP

Frågan återkom dock vid flera tillfällen under gårdagens presskonferens – och blandades även samman med de hätska känslorna gällande det brittiska oljeföretaget BP:s oljekatastrof som drabbat den amerikanska kusten – och deras eventuella inblandning i mördarens frisläppande, då envisa rykten gör gällande att BP genom att få al-Megrahi fri hoppas få tillgång till oljefält i Libyen, som är världens nionde oljerikaste land.

– Om det skett lobbyverksamhet så är det en fråga för BP, och en fråga de ska svara på själva. Låt oss inte blanda samman oljeläckor med en bombare från Libyen, vädjade Cameron till presskåren.

Han tillade att han inte sett några tecken på att frisläppandet och BP skulle haft några samband, att han förstod USA:s ilska över oljeläckan och att han och president Obama diskuterat frågan ”mycket och länge”.

Men i motsats till Obama som sågat oljeföretaget längs med fotknölarna poängterade Cameron också att ”både USA:s och Storbritanniens ekonomier är beroende av BP”.

Ut ur Afghanistan

När frågorna på presskonferensen gick över till andra ämnen verkade den brittiske premiärministern märkbart lättad.

Han och Obama visade upp en enad front gällande kärnvapenhotet från Iran, nya fredssamtal i mellanöstern – och kriget i Afghanistan. Vid sidan om USA är Storbitannien det land som har flest soldater i Afghanistan – cirka 10 000 stycken – men David Cameron har sagt att han vill ha ut samtliga av dem från landet innan nästa val, 2015.

När presskonferensen närmade sig slutet konstaterade Obama återigen att USA inte har ”någon starkare alierad, eller någon starkare partner” än just Storbritannien.

Bara minuter innan han sedan ledde iväg premiärministern md en trygg hand på hans axel passade Obama på att skoja med presskåren.

– Vi pratar ju samma språk… oftast i alla fall.

Camerons 48-timmars vistelse avslutas i dag, då han ska träffa FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och sedan New Yorks borgmästare Michael Bloomberg innan han flyger tillbaka till Europa i kväll.

ANNONS