Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

I dag kan föräldrarna åtalas

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-11

Portugisiska polisen väntas lämna rapport till åklagaren i dag

Det är inte säkert att blodspåren som påträffats i den bil som hyrdes av Kate och Gerry McCann matchar deras försvunna dotter Madeleine.

Det säger den portugisiska polisen inför rapporten till åklagarna på tisdagen.

– Inget av analysresultaten gör det möjligt att med säkerhet säga att blodet kommer från x eller y, sade Alipio Ribeiro, chef för den portugisiska kriminalpolisen till den statliga tv-kanalen RTP.

– Inte med matematisk precision, sade han, med anledning av att några brittiska medier hävdat att resultaten perfekt matchar Madeleines DNA.

”Stämde exakt”

Blodspåren påträffades i en bil som Kate och Gerry McCann hyrde 25 dagar efter att deras treåriga dotter försvann från familjens semesterlägenhet i Praia da Luz i Algarve den 3 maj.

Den brittiska tabloidtidningen har citerat källor vid det brittiska kriminaltekniska laboratoriet FSS i Birmingham om att blodet som påträffats i bilen stämde exakt överens med Madeleines DNA.

Även Sky News rapporterade det utan att ange källor.

Den portugisiska polisen väntas överlämna sin rapport om Madeleine till åklagarna på tisdagen för att de ska kunna besluta om hennes föräldrar ska åtalas för hennes försvinnande.

Sammansvärjning

Polisen har slagit fast att Gerry och Kate McCann är misstänkta för delaktighet i flickans försvinnande, men inga formella anklagelser har lagts fram och paret tilläts lämna Portugal i söndags.

Kate McCann har hävdat att hon utsatts för en sammansvärjning från polisens sida därför att pengarna till polisutredningen är slut och därför att fallet ger Portugal negativ publicitet.

Enligt Kate McCann vill polisen att hon ”erkänner” att Madeleine råkade ut för en olycka, att hon fick panik och gömde kroppen i en väska i en månad, och sedan gjorde sig av med den i en hyrbil.

Föräldrarna avfärdar alla anklagelser om inblandning som befängda och skrämmande.

TT