Sommaren i city bli inte coolare än i Sofo

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-07-15

ROCKBEBIS I SOMMARPÄRLA Fredrik Virtanen och lille John, två månader, letar cd på legendariska skivaffären Pet Sounds på Skånegatan, i det absoluta hjärtat av Sofo. "Världens bästa skivaffär", tycker även regissören Quentin Tarantino. I bakgrunden ägarna Stefan Jacobson och Peter Ejheden.

Stiltjen, lugnet och ödsligheten en het dag i juli när solen står som rakblad från husfasaderna.

Då är Sofo magiskt – en sommarpärla.

Nästan hela året är det fullt ös.

Speciellt om våren när vi Sofo-bor tydligen hatar våra lägenheter och bara måste ut och drälla med vår vinterbleka hy kring Nytorget. Det är värsta hysterin, som ett barnkalas på steroider.

Alla har grejor på gång och den som inte har det smider planer på ett utekafé.

Men inte om sommaren.

Då har den sprudlande kreativiteten tagit semester och flyttat ut på landet. Då är Sofo para­disiskt. Då är det nästan helt stilla.

Gatorna är öde sånär som på någon enstaka hipster som köper eminent pistageglass hos den stränga Glass-Hitler (AH:s, Skånegatan 83) och kanske några turister som tar en caffelatte på Skåningen (Skånegatan 92) eller ett glas iskallt rosévin på Mississippi Inn (Nytorgsgatan 33).

Sommar i city blir inte finare.

Varm asfalt blir inte coolare.

Stockholms bästa område blir inte bättre.

Allting är öppet. Klädbutiker, krogar, kaféer, designaffärer, ­antikhandlare, frisörer, flum-affärer, grönsakshandlare.

Och du får plats överallt.

Själv släntrar jag ner till Pet Sounds (Skånegatan 53), något så unikt 2010 som en framgångsrik skivbutik. ”Världens bästa”, enligt Quentin Tarantino, filmregissör och vinylnörd.

Jag håller med. Här kan jag stå och rota i timmar, men nu går jag vidare 100 meter och handlar ett par läckra strumpor på Kocks­gatan 17 herrekipering.

Sedan promenerar jag i det stilla sommarlugnet med solen i ryggen och avslutar dagen med en middag på Sofos bästa krog, restaurang Momma (Renstierna gata 30).

Därpå är det kanske dags att promenera, eller ta buss 2, via Gamla stan ner till livet och kivet bland stekarna på Stureplan.

Trots allt kan det ju vara trevligt att träffa lite folk.

ANNONS