Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sköldpaddor bränns levande

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-26

Hotas av utrotning

BP tänder eld på olja i Mexikanska golfen för att underlätta saneringen.

Men metoden gör att havssköldpaddor bränns levande.

Nu slår djurvänner larm.

– Det är kriminellt och grymt, säger Carole Allen på organisationen Sea Turtle Restoration Project

BP samlar in stora mängder olja med hjälp av barriärer och länsar i Mexikanska golfen.

För att förenkla saneringen bränner man sedan oljan och samlar upp resterna.

Men i länsarna fastnar också ett stort antal djur, enligt amerikanska miljöorganisationer. Bland dem havssköldpaddor.

"Det är kriminellt"

Enligt uppgifter som bekräftas av president Obamas administration bränns djuren levande där man tänt eld på oljan, skriver brittiska tidningen Guardian.

– Det är kriminellt och grymt och de måste ställas till svars. Det borde inte tändas en enda eld till innan folk har gått in där och letat efter sköldpaddor, säger Carole Allen på organisationen Sea Turtle Restoration Project.

Enligt en talesperson från Obamas administration tar man uppgifterna om döda djur ”mycket allvarligt”, skriver Guardian.

425 havssköldpaddor har dött

Miljöorganisationerna kräver nu att få inspektera områden med olja innan BP tänder eld. Enligt organisationerna hotas nu djuret av utrotning till följd av oljeutsläppet.

– Man kan inte bara storma in i de här områdena, men vi vill få tillgång till dem, säger Blair Witherington, en forskare på Florida's Fish and Wildlife Research Institute.

Hittills har mer än 425 havssköldpaddor dött sedan slutet av april till följd av oljeutsläppet. De utrotningshotade djuren utgör en viktig del av Mexikanska golfens ekosystem. Och djuren är skyddade i amerikansk lag. Att döda eller skada en sköldpadda kan ge böter på upp till 50 000 dollar, motsvarande över 400 000 kronor.