Här startar bröllopet
Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2010-06-16
På onsdagen hölls den första av flera bröllopsmiddagar där den kungliga familjen deltar.
För första gången sedan uppbrottet från Jonas Bergström var även prinsessan Madeleine med i ett officiellt sammanhang.
Klockan 22.15 lämnade kungafamiljen festen.
Solen gassade över Skeppsholmen och Ostindiefararen Götheborg, där förberedelserna för den första kungliga middagen pågått hela dagen.
Strax före klockan 18 bars maten in på stora brickor. Kockar med höga kockmössor sprang fram och tillbaka på bryggan.
Besättningen var klädd i tidstypiska kläder från 1700-talet och skeppet var vackert utsmyckat med blomsterarrangemang i form av svanar och tuppar.
Kungafamiljen kom först
Kungafamiljen var först på plats vid skeppet.
Strax efter klockan 18 anlände kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, Daniel, Carl-Philip och prinsessan Madeleine i två bilar.
Det är första gången Madeleine är med familjen i ett officiellt sammanhang sedan uppbrottet från Jonas Bergström.
Madeleine log och var klädd i en beige jacka över en svart klänning.
Victoria vinkade till fotograferna och log. Hon hade på sig en svart, figursydd klänning och svarta skor.
Drottning Silvia var klädd i en gul kavaj. Daniel log stort mot åskådarna som hade samlats.
Röda mattan utrullad
En kör ombord på skeppet hälsade kungafamiljen välkommen när hela familjen långsamt gick över bryggan mot fartyget.
En bred röd matta hade rullats ut till gästernas ära.
20 minuter senare kom gästerna i två bussar. Landshövdingarna med familjer anlände uppklädda och glada.
En större folkmassa hade samlats vid polisens avspärrningar runt skeppet. Många hoppades på att få en skymt av kungafamiljen.
Flera utländska fotografer och journalister fanns på plats på Skeppsholmen som inför bröllopet förvandlats till ett festivalområde med uteserveringar och aktiviteter.
Buffé och salut
Kvällens meny var en buffé inspirerad av svensk landskapstradition. Skånsk spädgrissida, rökt aborrfile och inlagd sill var några av läckerheterna som serverades.
Flera artister har underhållit gästerna, bland annat Stefan Andersson.
Mot slutet av kvällen uppträdde Lasse Berghagen med låten "Stockholm i mitt hjärta". Därefter hurrades det för bjudparet och sköts salut med flera höga smällar.
Klockan 22.15 lämnade hela kungafamiljen skeppet.
Här är onsdagens meny:
Tilltugg:
Älgtartar med märgemulsion, pepparrot o porsaska
Kalixlöjrom på krondillstunnbröd
Tupplevercremé - Syltad Kantarell - Backtimjan
Pepparotsmarinerad Halmstadslax med färsk saltgurka
Buffé:
Örtmarinerad Havskräfta , Matjessilltartar
Genarps Tupp med Ingelstorpstomat
Skånsk Spädgrissida med kiviksäpple
Marinerat, saltbakat torskflake med Gullmarsräka.
Kall svampinfusion med vårmusseron och örter
Isterband på hjort från H.M.K.s Solliden
Klargravad strömming med fläder på färskpotatis
Rökt abborrfilé med gröna spritärtor
Pepparstekt reninnanlår med Karl Johansvamp, rotfruktschips och timjancreme
Kumminrökt spirrmakrill med picklade sommargrönsaker och dillcreme
Inlagd sill med timjan, lök och kryddpeppar, prästost och färskpotatis
Varmrökt fjällröding med lök/potatiscreme, dill och syltade morötter
Tjäderbröst med Goliathmusseron
Socker saltad sikfilé med fjällkantareller
Terrine på oxhögrev med kryddpepparcréme och rödbeta.
Desserter:
Svensk sommar: Åkerbär, tranbär i kardemumma
"Prinsess mille feuille": Havtorn och choklad
Ostkaka med hjortron och punchgrädde
Ostar:
3 Kvibilleostar i ett, med syrlig päronpuré
Fotnot: Menyn är komponerad av bland andra LEIF MANNERSTRÖM, ANTON BJUHR, MALIN SÖDERSTRÖM och KATJA PALMDAHL