Tekniker knäckte vuvuzela-koden

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-16

”Jag är lite förvånad över att det gick så lätt att filtrera bort det”

Ljudet från plastluren vuvuzela har fått fotbollsfans över hela världen att slita sitt hår.

Men nu berättar en svensk ljudtekniker hur man blir av med det störande ljudet.

– Jag är lite förvånad över att det gick så lätt att filtrera bort det, säger Per-Erik Jonsson på Sveriges Radio.

Redan under öppningsmatchens första minuter blev den sydafrikanska vuvuzelan VM:s stora samtalsämne. Surrandet går inte att undkomma och vuvuzelan är instrumentet vi älskar att hata.

Över hela världen arbetar tv-kanalerna med lösningar som ska blidka tittarna.

Hittade lösningen

Svaret på gåtan presenteras av Per-Erik Jonsson, ljudtekniker på SR Västmanland. Han studerade vuvuzelan noggrant och funderade sig fram till en lösning.

– Om man läser på om vuvuzelan så ser man att standardstämningen är bess, som alltså är en halv ton över A. Och då kan man kika i tabeller och se vilka frekvenser vi har på olika toner.

När man har inställningarna kan man sen med hjälp av en så kallad equalizer filtrera bort ljudet.

– Equalizern fungerar som ett elektroniskt eller digitalt filter och med den kan man filtrera bort det här ljudet. Det fungerar faktiskt riktigt bra.

Kruxet är att man behöver relativt avancerad utrustning för att kunna göra de nödvändiga inställningarna. Men den som inte har en väldigt exakt equalizer måste komma på andra lösningar.

Dammsugarslang

Ett sätt som Per-Erik Jonsson funderat på är att lyssna på tv-ljudet genom en dammsugarslang. Han har dock inte testat det själv.

– Den varianten skulle kunna fungera som ett aukustiskt filter som dämpar ljudet något. Men då måste man experimentera med längden på slangen, annars blir det nog ingen bra effekt.

På nätet kan man även ladda ner ljudfiler att spela upp på stereon som säljaren säger ska neutralisera vuvuzelaljudet. Detta är dock ingen lösning som Per-Erik Jonsson tror fungerar i praktiken.

Det utsläckande ljudet måste nämligen ligga synkroniserat med originalljudet och en fri fil kommer snarare att förstärka ljudet.

– Det är ungefär som att du har två vuvuzelor bredvid varandra så skulle det bli tyst. Och så blir det ju inte utan det blir snarare starkare... Och här är det flera tusen samtidigt.

Kan användas av TV

Han ser dock inget hinder för SVT att använda hans inställningar för att filterara bort vuvuzelans ljud under sändningarna från Sydafrika.

– Det där med filtrering har jag inget direkt grepp om huruvida det är möjligt. Det måste jag kolla internt här men det har jag inte hört att det skulle vara möjligt, säger David Hagen, pressansvarig på SVT.

SVT har hittills bara minskat ljudet från mikrofonerna placerade på arenan. Ett problem är att SVT inte kunnat behandla ljudet hur mycket som helst då utan att kommentatorernas ljud också försvann.

Ljudteknikern Per-Erik Jonsson tycker själv att vuvuzelaljudet är roligt och fascinerande. Han har dessutom en effektiv lösning när han tröttnar.

– Jag är ingen fotbollsfantast så jag kan alltid stänga av.