”BP ska betala”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-06-16

Barack Obama höll direktsänt
tv-tal inför mötet med Svanberg

WASHINGTON. Carl-Henric Svanberg ska inte räkna med några silkesvantar i Vita huset i dag.

Det stod klart när Barack Obama sent i natt höll ett unikt tal till nationen om oljekatastrofen i Mexikanska golfen.

– När jag möter ordföranden kommer jag göra klart att BP ska betala, sa presidenten.

Han har aldrig tidigare hållit ett direktsänt tal till nationen från Ovala rummet. Men oljekatastrofen i Mexikanska golfen är nu ett så allvarligt hot att Barack Obama sent i natt gjorde ett undantag och lade hela sitt ämbetes tyngd bakom ett klassiskt tv-tal från det mytomspunna kontoret i Vita huset.

– Våra stränder är under attack, sa presidenten.

– USA har aldrig tidigare drabbats av en större naturkatastrof. Det är som en epidemi nere i Golfen just ny. Men var säker, vi kommer att möta den här katastrofen med alla resurser vi har och vi kommer att göra det så länge vi behöver.

Får ett nytt krav

Obama höll inte igen i kritiken mot BP, vars svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i dag kallats till Vita huset för veritabelt räfst- och rättarting.

– När jag möter ordföranden kommer jag att göra klart att BP ska betala för saneringen och ersätta alla som drabbats av skadorna de orsakat, hette det.

Svanberg kommer också att få ett nytt, handfast krav under sitt besök i Washington:

– Jag tänker kräva att BP sätter undan medel i en särskild fond för framtida utbetalningar. Och att företaget inte får ha kontroll över den fonden. Den ska skötas av en oberoende myndighet, sa Obama i natt.

Några timmar innan tv-kamerorna tändes på Pennsylvania Avenue meddelade myndigheterna dock att läckaget är nästa dubbelt så stort som man tidigare antagit.

”Vrider sig i ångest”

Mellan 35 000 och 60 000 fat – eller 5.6 miljoner och 9.4 miljoner liter – tros nu strömma ut i Golfen.

Varje dag.

Det är uppgifter som får det att knyta sig i magen på nationen. Till och med här i Washington, hundratals mil från Mexikanska golfen, går det att spåra oro och obehag på gatorna.

Oljekatastrofen finns som ett slags olycksbådande bakgrundsraster i vardagen och dyker för eller senare upp i de flesta konversationer.

Nere i de drabbade områdena längs öde, oljefläckade stränder och igenkletade våtmarker i Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida behöver man inte leta efter spår. Där vibrerar den fuktiga luften av känslan att något helt okontrollerbart håller på att hända.

Men president Obama lovade i natt att golfkusten ska återställas – och kommer att vara i bättre skick än någonsin när saneringsarbetet någon gång i framtiden är över.

– Jag vet att människor där nere vrider sig i ångest över känslan att deras livsstil håller på att försvinna med den här katastrofen. Jag kommer inte att låta det hända, sa han.

”Måste ändra på det”

Han passade också på att framhålla katastrofen som en förevändning för en övergång till en grönare, mer hållbar energi i framtiden.

– Vi i USA använder 20 procent av världens olja, men producerar bara två procent själva. Det är skälet till att bolagen borrar på sådana djup i havet, sa han.

– Vi måste ändra på det, vi måste göra oss oberoende av gammaldags, farlig energi.

På ett hotellrum i den mörka Washington-kvällen satt Carl-Henric Svanberg förmodligen och lyssnade noggrant. Den svenske näringslivsveteranen kan hoppas att han under mötet med världens mäktigaste man får en något mildare behandling än den hans kollegor fick utstå under gårdagens svavelosande förhör i kongressen.

Där blev BP:s amerikanske vd och styrelseordförande Lamar McKay vid ett tillfälle uppmanad att begå harakiri.

I går blev det också känt att BP:s omtalade vd Tony Hayward, som Obama tidigare uppmanat Carl-Henrik Svanberg att avskeda, kommer att göra sin styrelseordförande sällskap till Vita huset i dag.