Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

Alliansen vill se a-kassa för alla

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-03

Kan gå till val på frågan - för andra valet i rad

Alliansen överväger att gå till val på obligatorisk a-kassa – igen.

– Det är en bra idé, men hittills har vi inte hittat tekniken, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M).

Sist föll förslaget på att ingen ville ha obligatoriet.

NYGAMMAL VALFRÅGA Alliansen borstar av frågan om obligatorisk a-kassa – samma fråga de gick till val på redan i förra valet.

Alla som arbetar ska ha en försäkring som ger ekonomiskt skydd vid arbetslöshet.

Det är tanken med den obligatoriska a-kassan som den borgerliga alliansen nu överväger att gå till val på för andra gången i rad.

– Vi är fyra partier i regeringen som hela tiden varit överens om att det är en bra idé att alla som har en lön också har ett inkomstrelaterat försäkringsskydd. Däremot har vi inte hittat tekniken för det, säger Sven Otto Littorin.

På senare tid har frågan främst drivits av Folkpartiet, som nu verkar få gehör också från regeringens största parti. Till Ekot säger follkpartiledare Jan Björklund att avgiften till försäkringen ska sättas i relation till risken för arbetslösheten i den egna branschen.

Halv miljon lämnade

Precis som i dag alltså. Ju högre arbetslösheten är inom en viss yrkesgrupp, desto dyrare är det att vara med i a-kassan. Den stora skillnaden är att det i dag är frivilligt att vara försäkrad. Och när regeringen kraftigt höjde medlemsavgifterna 2007 valde runt en halv miljon att lämna a-kassan.

Efter förra valet tillsatte alliansen en utredning med uppdrag att se över hur en obligatorisk a-kassa skulle kunna utformas. Utredningen blev klar, men slängdes i papperskorgen. Varken facken eller arbetsgivarna gillade förslaget.

Försvagar facken

Facken främst för att en obligatorisk, statlig a-kassa skulle försvaga just facken. I dag går medlemskap i fack och a-kassa hand i hand. Arbetsgivarna främst för att de inte gillar tvånget.

Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska och så sent som i mars sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin att frågan inte kommer att drivas inför valet i höst. Enligt honom krävs en samsyn mellan blocken.

– Det är önskvärt, säger han i dag - och bollar över frågan till oppositionen.

– Varför ska inte alla som har en lön ha ett inkomstrelaterat försäkringsskydd? Varför vill de att en fjärdedel av löntagarna på arbetsmarknaden ska stå utan försäkring?

Kommer en obligatorisk a-kassa finnas med i alliansens valmanifest?

– Det är väl en bra idé att lämna klara besked. Men jag vet inte riktigt om det kommer att stå i valmanifestet eller inte, men vi är överens om grundprinciperna. säger Littorin.

Kommer en obligatorisk a-kassa att införas under nästa mandatperiod?

– Ja, det tror jag faktiskt. jag hör till och med i LO-leden en debatt om hur man kan försvara att inte alla omfattas av en arbetslöshetsförsäkring.

Men LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin är fortsatt kritisk till tanken på en obligatorisk a-kassa.

Kritik från facket

– Det är bra att regeringen oroas över att så många lämnat a-kassan. Men istället för att tvinga in människor i en dålig försäkring, varför inte göra försäkringen attraktiv så att fler vill gå med? Sänkta avgifter och höjda ersättningsnivåer skulle sannolikt locka tillbaka många av de 500 000 som lämnade arbetslöshetsförsäkringen efter regeringens kraftiga försämringar, säger hon i ett pressmeddelande.

Även TCO:s ordförande Sture Nordh är kritisk.

– Alliansens a-kasseförslag kommer att leda till att den enskilde tvångsansluts till en försäkring som han eller hon inte vet om man har rätt att få del av, säger Nordh i ett pressmeddelande.

– I ett obligatoriskt system måste alla betala, även de som inte uppfyller de arbetsvillkor som är en förutsättning för att få ersättning.

I slutet av april tillsattes en ny utredning som återigen ska se över en framtida obligatorisk a-kassa. Utredningen ska vara klar 2013.