Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

FN:s säkerhetsråd fördömer räden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-31

Långdragna förhandlingar om gemensamt uttalande

Alla handlingar som resulterat i civilas död under dramatiken i Medelhavet i går fördöms, meddelar FN:s säkerhetsråd efter sitt möte i natt.

Rådet tycker att alla fartyg och alla civila som hålls av Israel efter bordningen av "Frihetsflottan" måste släppas omedelbart.

På måndagskvällen, svensk tid, samlades FN:s säkerhetsråd till extramöte med anledning av attacken.

Men förhandlingar drog ut på tiden och det såg svårt att fram ett uttalande. Men på morgonen svensk tid kom rådet överrens om att fördömma räden.

En "snar, opartisk, trovärdig" utredning av vad som hände när kommandosoldater stormade Mavi Marmara och de andra fartygen måste göras, tycker säkerhetsrådet i sin skriftliga kommuniké efter mötet i New York.

"Häv blockaden"

Turkiet var det land som gick längst i sin kritik av Israel.

– Israel har gjort sig skyldigt till pirat- och banditfasoner, sa den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglu.

Turkiet krävde också tillsammans med Frankrike, Ryssland och Kina att blockaden ska hävas och att det blir en oberoende utredning av det inträffade.

– Det är klarare än någonsin att Israels restriktioner på tillträde till Gaza måste hävas i enlighet med säkerhetsrådet resolution 1860. Den nuvarande stängningen är oacceptabel och kontraproduktiv, sade den brittiske ambassadören Mark Lyall Grant inför säkerhetsrådets krismöte.

Försvarade sig

Israel försvarde händelsen och sa att flera personer i Gazakonvojen hade gått till attack mot de israeliska soldaterna med tillhyggen och med vapen som de tagit från soldaterna.

– Vi beklagar dödsoffren. Våra soldater var tvungna att försvara sig för att försvara sina liv, sade premiärminister Benjamin Netanyahu på besök i Kanada.

President Barack Obama beklagade i ett telefonsamtal till Netanyahu att människoliv spillts.

Obama betonade samtidigt vikten av att "alla fakta och omständigheter blir kända så fort som möjligt", uppgav Vita huset.

Kritik världen runt

Runt om i världen har protester riktats mot Israels attack.

Redan före gryningen reagerade hundratals demonstranter i Istanbul genom att försöka storma det israeliska konsulatet.

Senare på dagen samlades tusentals på Taksim-torget för att protestera. Det hårdast våldsdrabbade fartyget var turkiskt, med minst 400 turkar ombord.

De senaste åren har Turkiet och Israel annars haft goda relationer och till och med samarbetat militärt. Nu varnade emellertid Turkiets utrikesdepartement för "irreparabla konsekvenser" i förhållandet, samtidigt som den turkiske ambassadören i Tel Aviv kallades hem för konsultationer.

Bildt: Allvarligt

Flera andra länder – däribland Sverige – kallade till sig Israels ambassadörer för att protestera.

– Detta är mycket allvarligt och oacceptabelt, sade utrikesminister Carl Bildt till TT.

– Nu försöker vi får mer klarhet i vad som faktiskt hänt. Men att vi ser mycket allvarligt på det hela och bedömer det israeliska agerandet som oacceptabelt framgår ju alldeles tydligt och i detta ligger ju en protest, sade Bildt.

Konflikten mellan Israel och Palestina

1967: sexdagarskriget

Utkämpades mellan Israel och dess arabiska grannar Egypten, Jordanien och Syrien. Striderna pågick i sex dagar och slutade med att Israel ockuperade Sinaihalvön, Västbanken och Golanahöjderna.

1987: första intifadan

Palestinierna uppmanade till bojkott av israeliska varor samtidigt som man strejkade och gick i närstrid med israelisk militär, bland annat genom att kasta sten.

2000: andra intifadan

Utbröt efter den dåvarande israeliske oppositionsledaren Ariel Sharons besök på tempelområdet i Jerusalem. Självmordsbombare slog till inne i Israel. Israel svarade med att återockupera stora palestinska städer och döda flera palestinska ledare.

2006: Hamas tar makten

Organisationen Hamas vann valet till det palestinska parlamentet.

2007: Israels blockad

Hamas övertog med våld kontrollen över hela Gazaremsan. Israel genomförde en blockad av området. Fartyg stoppades och bara de mest nödvändiga varorna släpptes igenom.

2008/2009: Gazakriget

De islamistiska grupperna i Gaza besköt israeliska städer med raketer. Därefter angrep israeliska armén Gaza i december 2008. Cirka 1 300 palestinier dödades. Båda sidor anklagades för omfattande förbrytelser mot internationell rätt.

TT, aftonbladet.se