MUF-ordförande: ”Ship to Gaza är terrorister”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-31

Wykmans inlägg på Facebook. Klicka på bilden för större version.

MUF-ordföranden Niklas Wykman beskriver händelserna i Medelhavet som "en seger för hela Gaza".

På sin facebooksida går han till hårt angrepp mot Ship to Gaza.

– Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare, skriver han.

Nu får han hård kritik från bland andra SSU-ordföranden Jytte Guteland.

Ship to Gaza är ett propagandaverktyg för Hamas och det var bra att konvojen inte kom fram. Det menar Moderata Ungdomsförbundets ordförande Niklas Wykman. Sedan konvojen bordats i morse och åtskilliga människor dödats och skadats, skrev Wykman på sin Facebooklogg: "Det är lättande att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Det är en seger för hela Gaza!"

– Förra gången Ship to Gaza släpptes igenom blev det till en propagandaseger för Hamas som är en av vår tids största förtryckare av människorna på Gaza, säger Niklas Wykman till Aftonbladet.

Ska man tolka det som att du tycker att det är bra att Israel stormade konvojen?

– Nej, det är givetvis inte så. Man ska tolka det som att jag tycker att det är bra att de här skeppen inte kommer fram och ger Hamas legitimitet för att fortsätta förtrycka befolkningen på Gaza.

”Politisk aktion”

Han beskriver Ship to Gaza som en "politisk aktion förklädd till välgörenhet".

– Det beskrivs som en humanitär konvoj, men samtidigt beskrivs de som är ombord som aktivister. Det är antingen eller. Det är i första hand en politisk aktion som utnyttjas av Hamas som på det grymmaste av vis förtrycker människor på gazaremsan med våld, mord och religiöst förtryck, säger han.

Att kalla det en seger för hela Gaza, är inte det hårt uttryckt om människor som fått sätta livet till?

– Det handlar inte om att människor har dött eller att man har bordat fartygen. Segern ligger i att fartygen nu inte kommer att komma fram för att ge Hamas legitimitet.

Wykmans inställning har väckt upprörda känslor på nätet. SSU:s ordförande Jytte Guteland tillhör en av de skarpaste kritikerna.

– Vi är chockade. Han har gått över gränsen för vad man kan förvänta sig av en förbundsordförande för ett demokratiskt ungdomsförbund i Sverige. Han förminskar brott mot folkrätten och att det skett mord på internationellt vatten genom att uttrycka att det var bra att hjälparbetarna inte kom fram, säger hon.

SSU kräver att han sparkas

Hur ser du på att hans argument att Ship to Gaza är en politisk aktion snarare än en humanitär insats?

– Man kan aldrig förminska brott mot folkrätten och när människor mördas som har skett i det här fallet. Då är alla människor lika mycket värda. Där måste Sverige stå upp för demokratin och de mänskliga rättigheterna och inte låta egna ideologiska bevekelsegrunder förminska vad någon part gör i något sammanhang, säger Jytte Guteland.

Niklas Wykman är adjungerad till Moderaternas partistyrelse och nu kräver SSU att han sparkas från den posten.

– Vi kräver att Moderaterna kastar ut honom från partistyrelsen och markerar att Moderaterna inte står för det här. Det har vi inte heller anledning att tro att Moderaterna gör, för det är så extremt.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Carl Bildt (M), men han har avböjt att kommentera MUF-ordförandens uttalanden.

Wykman backar

Senare under dagen har Niklas Wykman backat och skriver nu på sin facebook: "Så att det är klart för alla: Som vän till Israel är jag mycket besviken på Israels agerande vid aktionen mot Ship to Gaza. Oavsett hur aktionen mot Ship to Gaza gick till är det inte rimligt att agera på ett sätt som gjort att människor fått sätta livet till." På MUF:s hemsida kallar han nu det som hänt för "tragiskt och djupt beklagligt".

– Det är ett förtydligande av vad vi tycker, vi tyckte inte att 140 tecken gjorde oss rättvisa, säger hans pressekreterare Gustaf Stenlund.

– Vi kände att vi ville utveckla våra åsikter, vi ville inte ha fler missförstånd. Niklas kände att det inte kom fram i de intervjuer han gjorde.

Har han blivit ombedd att göra ett förtydligande?

– Nej, han kände att det inte kommit ut som han trodde att skulle uppfattas, så han ville göra ett förtydligande, säger Gustaf Stenlund.