Quick frias för sitt första mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-28

Chefsåklagare Eva Finné har nu fattat beslut i Yenon Levi-fallet, det första mord som Thomas Quick beviljats resning för.

Hon lägger ned åtalet.

Thomas Quick, som nu återtagit sitt forna namn Sture Bergwall, är därmed friad för det första av åtta mord han är dömd för – och numera förnekar.

– Frikänd! Jag är frikänd… så makalöst skönt och så viktigt för den fortsatta processen, säger han till Aftonbladet.

Israelen Yenon Levi, 24, turistade i Sverige för att hälsa på släktingar. I juni 1988 hittades han död på en skogsväg i Rörshyttan i Dalarna.

Thomas Quick, numera Sture Bergwall, erkände mordet flera år senare, några månader efter att tv-programmet Efterlyst tagit upp fallet.

”Ställt utom rimligt tvivel”

Bergwall dömdes i Hedemora tingsrätt den 28 maj 1997. Domen grundade sig i huvudsak på hans erkännande. Tingsrätten jämförde Sture Bergwalls erkännande med annan bevisning och kom då fram till att det var ställt utom rimligt tvivel att han var mördaren.

2008 tog Quick tillbaka samtliga erkännanden och ansökte om sin första resning.

”Kan inte förvänta fällande dom”

Genom åklagarens beslut är det rättsliga läget nu detsamma som innan Quick dömdes för mordet på Levi. Han är i praktiken friad.

Aftonbladet har tagit del av chefsåklagare Eva Finnés beslut. Hon motiverar nedläggningen av åtalet så här:

”Efter genomgång av utredningen gör jag bedömningen att bevisläget numera är sådant att brott inte kan styrkas. Bergwall förnekar brottet. Väl har han under utredningens gång lämnat en del uppgifter som stämmer med övrig bevisning men hans berättelse präglas av motsägelser och ändrade uppgifter i en sådan grad att en fällande dom inte kan förväntas. Jag lägger alltså ned åtalet mot Sture Bergwall.”

”Fick resning på oriktiga grunder”

Christer van der Kwast drev målet mot Quick i tingsrätten.

– Jag tycker det är skräp att man inte tar en fullödig prövning i öppen miljö där Quick får förklara sitt tidigare erkännande. Det är en bekväm utväg för att slippa en omfångsrik och besvärlig ny process. Quick är dömd på riktiga grunder och fick resning på oriktiga grunder. Jag tror att mediatrycket har haft sin betydelse för att man nu viker ner sig, säger förre överåklagaren Christer van der Kwast till TT.

ANNONS