Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

”Minst 60 döda i knarkstriderna”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-25

De våldsamma striderna mellan säkerhetsstyrkor och kriminella i Jamaica har krävt minst 60 människoliv, enligt nyhetsbyrån AFP.

Tungt beväpnad polis och militär genomsöker slumområdena i huvudstaden Kingston i jakten på knarkkungen Christopher "Dudus" Coke.

Men rykten gör gällande att ”Dudus” i själva verket befinner sig på Kuba.

Över 30 människor har dött i knarkstriderna i Kingston, Jamaica.

Coke ska utlämnas till USA där han är efterlyst för vapen- och narkotikabrott. Coke är ledaren för det internationella brottssyndikatet ”Shower Posse” som tros ligga bakom hundratals mord i olika gängstrider.

Stormade stadsdel

De senaste dagarna har våldsamma strider utkämpats på gatorna i Kingston mellan säkerhetsstyrkor och kriminella.

Den officiella dödssiffran är 49, men en av nyhetsbyrån AFP:s reportrar säger att över 60 kroppar lämnades vid ett bårhus på tisdagen, varav minst ett var ett litet barn.

Striderna blossade upp på allvar i måndags när de jamaicanska myndigheterna stormade stadsdelen Tivoli Gardens, där Coke tros gömma sig. De mötte hårt motstånd och sedan dess har strider utkämpats på flera platser i huvudstaden.

Tusentals tungt beväpnade trupper söker nu i Kingstons slumområden efter den efterspanade knarkbossen, och förhoppningen är att han kan gripas inom några dagar.

”Coke är på Kuba”

Hittills har över 500 personer gripits, men Coke själv är ännu på fri fot.

Det är långt ifrån säkert att ”Dudus” alls befinner sig i Kingston.

– En del tror att han finns i Tivoli Gardens medan det finns rykten som säger att han är på Kuba. För närvarande fortsätter säkerhetsstyrkorna att jobba genom att gå från hus till hus, säger Sveriges Jamaica-ambassadör Sten Ask.

Han befinner sig i Miami, men är normalt Stockholmsbaserad. Han har dock tät telefonkontakt med det svenska honorärkonsulatet i Kingston där det enbart arbetar inhemsk personal.

Utbredd korruption

Det är oklart exakt vad som händer om polisen får fatt i Coke. Jamaica är ett stort transitland för narkotikaindustrin, och den verksamheten kommer inte plötsligt att upphöra.

– Frågan är om det blir lugnt om han grips. Han har så pass många sympatisörer att det är tveksamt. Det viktiga är att det blir en uppgörelse med den organiserade brottsligheten där myndigheterna klipper banden till ligorna, säger Ask.

Ett exempel på sådana band är de rykten som gör gällande att det finns nära täta kopplingar mellan Coke och premiärministern Bruce Golding.

USA har tidigare haft svårt att få gehör hos Golding för sitt krav på utlämning av Coke. Golding hamnade dock under stark press efter att det avslöjats att han varit inblandad i att anlita juridisk hjälp åt Coke. Premiärministern tvingades be om ursäkt i parlamentet och sent i förra veckan godkände han utlämningen.

Sedan dess har det varit oroligt i Kingston.

Christopher Coke har också starka kopplingar till lokalsamhället och har fått hjältestatus i de fattigare områdena för sitt välgörenhetsarbete.

Svenskar på Kuba

Omkring 1 500 svenskar besöker varje år Jamaica, varav två tredjedelar är turister som åker till turistorter långt från huvudstaden. Enligt UD befinner sig i dag omkring 100 svenskar på ön, varav ett 50-tal räknas som fast bosatta.

– Vi har inga uppgifter hur läget är för just de här personerna, säger Teo Zetterman på UD:s presstjänst.

Myndigheterna i Jamaica har utfärdat undantagstillstånd och skolorna i huvudstaden har stängt.

Här ligger stadsdelen Tivoli Gardens i
Kingston.