Norge vill förbjuda tiggeri – Sverige avvisar redan tiggare
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-21
Norge vill införa ett förbud mot tiggare.
I Sverige avvisas redan utländska medborgare för att de tiggt på gatan.
– Hittills i år har vi avvisat ungefär 50 personer, säger Ingemo Melin-Olsson, polisintendent.
Det är inte förbjudet att tigga på gatan i Sverige. Därför använder sig polisen av en paragraf i Utlänningslagen som förbjuder "dagdriveri". Det kan tolkas som tiggeri och personerna som tiggt på gatan kan därför avvisas, trots att de kan visa att de har ekonomiska medel att klara sig i landet.
Hittills i år har mellan 50 och 55 personer avvisats.
Tiggeriet ökar på Stockholms gator och majoriteten av tiggarna är rumäner eller andra nya EU-medborgare som kommit till Sverige för att samla ihop pengar.
– Det här är en relativt lönsam verksamhet. Annars skulle de här personerna inte komma tillbaka, säger Ingemo Melin-Olsson.
Misstänkt människorhandel
I flera av fallen vet polisen att det finns människohandel inblandad i verksamheten.
Polisen utreder just nu ett fall där två personer misstänks för att ha utnyttjat en tredje för tiggeri. De båda har häktats och åtal väntas bli väckt inom en månad.
Ett uppmärksammat fall från 2008 gällde en enarmad man från Ukraina som utnyttjats av en grupp från hemlandet för att tigga ihop pengar i flera europeiska länder.
Två personer dömdes för människohandel.
Trots att det förmodligen finns fler fall av utnyttjande av svaga för att tjäna pengar på tiggeri har den svenska polisen inte fått fler fall på sitt bord.
– Det finns ett stort mörkertal. Verksamheten kan vara organiserad men för att det ska vara fråga om människohandel så måste det finnas tvång med i bilden, säger Per-Uno Johansson, chef för utrdeningsenheten vid gränspolisen i Stockholm.
Har flera tusen
När någon gripits på gatan får polisen hålla den personen i sex timmar för förhör. En EU-medborgare får inte avvisas för att denne inte har tillräckligt med ekonomiska medel. Någon som har sysslat med tiggeri kan däremot avvisas och måste lämna landet inom fyra veckor.
Om det finns ett misstänkt brott inleds en förundersökning.
När polisen konfronterar tiggarna visar sig det ofta att de har tjänat ihop bra med pengar på sitt tiggande.
– Många tror att de ska avvisas för att de inte har pengar. Det är inte ovanligt att de halar upp några tusen ur fickan för att visa att de kan klara sig här. Men vad vi har förstått så får de inte behålla mycket själva. Man får inte glömma att det ofta ligger tragiska människoöden bakom de här fallen, säger Ingemo Melin-Olsson.
Flera "gruppledare" går omkring med stora summor pengar.
– Att någon har 50 000 kronor på sig låter inte alls omöjligt, säger Ingemo Melin-Olsson.