Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

”Greklandskrisen hotar inte EU”

Uppdaterad 2011-06-17 | Publicerad 2010-05-06

Men experterna är överens: Grekland kan tvingas lämna EMU-samarbetet

På den här banken brändes tre personer till döds och fem personer skadades svårt när demonstranter satte eld på byggnaden under onsdagen.

Grekland blöder.

Men EU är omplåstrat och kommer inte att dras med i fallet.

Däremot kan unionen tvingas förstärka bandagen.

– Krisen i Grekland kan tvinga fram ytterligare samarbeten, säger EU-experten Jonas Vlachos.

Jonas Vlachos.

Grekland upplever nu den värsta ekonomiska krisen i landets historia. Euroländerna och Världsbanken har beviljat Medelhavslandet drygt 1000 miljarder kronor i nödlån för att om möjligt stoppa de blödande statsfinanserna.

I går uttryckte den största långivaren – Tyskland – stor oro över situationen. Förbundskansler Angela Merkel gick så långt att hon påstod att krisen hotar hela EU:s framtid.

"Fäller inte EU"

Även Axel Weber, ledamot för Europeiska centralbanken (ECB) var orolig.

– En grekisk konkurs i detta mycket skakiga läge skulle utgöra en betydande risk för stabiliteten för valutaunionen och det finansiella systemet, sa han i ett anförande inför Tysklands parlament.

Aftonbladet har ringt runt till EU-experter på svenska universitet. Och de är överens: Greklands kris kommer inte att fälla EU.

Gemensam finanspolitik

Däremot kan EU-samarbetet komma att fördjupas på grund av krisen.

– Om EU räddar Grekland fullt ut innebär det att skattebetalare i andra länder får vara med och betala. Då har EU tagit ett mycket stort steg mot en gemensam finanspolitik som man länge har försökt att hålla sig i från, säger Jonas Vlachos, EU-expert och docent i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Motståndet mot en gemensam finanspolitik är dock massivt. Det troligaste är i stället att Grekland lämnar euron och återgår till en egen valuta.

Måste lämna själv

– Jag tror att det är högst sannolikt att det sker, jag kan inte se hur Grekland kan lösa problemet på annat sätt. Men landet kommer inte att bli utkastat mot sin vilja. Det krävs att de själva tar det beslutet, i samråd med Europeiska centralbanken, säger Vlachos.

Oro har också uttryckts över att Greklandskrisen skulle utlösa en så kallad ”dominoeffekt”, där Spanien och Portugal står på tur.

Men även den oron kan vara överdriven.

– Spanien och Portugal har inte samma strukturella problem i finanserna som Grekland. Där handlar det mer om en tillfällig konjunkturfråga. Men om Grekland till slut går i konkurs innebär det att andra länders lån blir dyrare. Det kan leda till problem liknande de som i Grekland men de blir knappast lika allvarliga.

Är vi i Sverige lyckligt lottade som står utanför EMU nu när det krisar i Grekland?

– Ja, det kan man säga. Det var såna här scenarier skeptikerna förutspådde när Sverige höll folkomröstning.