Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

M och Marit vill ha köttklistret

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-21

Lovar rösta ja i EU-parlamentet

Sverige röstade för att EU-kommissionen skulle godkänna köttklister, men när Europaparlamentet inom kort ska ta ställning är Moderaterna det enda svenska parti som entydigt gör tummen upp. Även Folkpartiet röstar ja.

Marit Paulsen tänker rösta för köttklistret.

Trombin, så kallat köttklister, är en livsmedelstillsats tillverkad av djurblod som kan användas för att klistra ihop mindre köttdelar till något som ser ut som hela köttstycken.

EU-kommissionen har sagt ja till köttklister, men nästa vecka gör den svenska Europaparlamentarikern Åsa Westlund (S) ett försök att stoppa tillsatsen. Om en majoritet av ledamöterna i Europaparlamentets miljöutskott ställer sig bakom resolutionen, blir det omröstning i hela Europaparlamentet längre fram i vår.

Välkomnar debatten

Moderaterna är alltså för att trombin ska godkännas och även FP:s Marit Paulsen kommer att rösta för, om frågan kommer upp i parlamentet. Men hon välkomnar resolutionen, eftersom den leder till debatt. Det är en hel del som återstår att reda ut, påpekar Paulsen i ett mejlsvar till TT, bland annat risken för att det ska fuskas med köttet.

De svenska parlamentarikerna från S, V och MP kommer att rösta nej. Likaså Piratpartiet, trots att man inte tagit ställning i sakfrågan.

– I alla frågor som faller utanför våra kärnfrågor röstar vi med vår grupp, den gröna. Så jag misstänker att det blir ett nej, säger Piratpartiets pressansvarige Henrik Axelsson i Bryssel.

Även KD och C aviserar att de kommer att rösta emot köttklistret.

Tydlig märkning

"Köttklister är en onödig produkt och resolutionen som Europaparlamentet ska rösta om är bra. Jag kommer därför att rösta nej till kommissionens godkännande", svarar Europaparlamentarikern Lena Ek (C) i ett mejl till TT.

Men hennes partikamrat, jordbruksminister Eskil Erlandsson, har försvarat Sveriges ja till köttklister i kommissionen med att det var det enda sättet att få igenom kravet på en tydlig märkning av produkter med trombin och ett förbud mot att använda det i catering- och storköksmat.

– Jag är nöjd med detta förhandlingsresultat, sade Eskil Erlandsson, när frågan debatterades i riksdagen.

Två tredjedelar av Europaparlamentet måste rösta emot köttklistret för att EU-kommissionens beslut ska bli underkänt.

TT