Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Norsk biskop erkänner övergrepp

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-07

Den förre katolske biskopen i Trondheim har erkänt sexuella övergrepp på en minderårig korgosse.

Det ska ha hänt för flera år sedan.

Det är första fallet som kan knytas till den katolska kyrkan i Norge medan pedofilskandalen vuxit snabbt i Europa.

En italiensk advokat hävdar att skandalerna som skakat den katolska kyrkan de senaste tio åren bara är toppen på ett isberg. Han säger att han kan dokumentera över 130 fall av pedofili bland präster i Italien sedan 1999.

Fallet preskriberat

Det var den norska katolska kyrkan som själv gick ut på onsdagen med uppgifterna om exbiskopens övergrepp. Men internt har saken varit känd länge. Redan i fjol somras medgav exbiskopen att han hade förgripit sig på en minderårig korgosse. Han var då fortfarande präst men fallet är nu juridiskt preskriberat.

Bernt Eidsvig, katolska kyrkans nuvarande biskop i Oslo och Trondheim, berättade på onsdagen att exbiskopen begärde avsked omedelbart när han beskylldes för övergreppen. Hans avsked kungjordes därpå av exbiskopen själv vid en högmässa i Trondheim den 7 juni förra året.

Fått andlig vägledning

Den officiella förklaring som då gavs var "samarbetsproblem i församlingen", men den skakade ändå stadens katoliker.

Enligt Eidsvig har exbiskopen fått både terapi och andlig vägledning efter sin avgång.

– Saken har inte tidigare gjorts offentlig därför att offret inte ville det. Han är nu gott och väl över myndighetsåldern. Kyrkan har förvissat sig om att det skedda är preskriberat enligt norsk lag, sade han.

TT