Hundratals slöt upp mot våldet i Landskrona

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-05

Det blev en lugn och värdig manifestation mot våldet i Landskrona. I en fullsatt Sofia Albertina kyrka tände hundratals personer ljus för Inger, 78, som avled efter parkeringsbråket.

– Här trängs en salig blandning av unga, gamla, svenskar och invandrare, säger Aftonbladets Staffan Lindberg som var på plats.

Hundratals personer samlades i Sofia Albertina kyrka i Landskrona på måndagen för att demonstrera mot våldet.

Salig blandning

Initiativet kom från Svenska kyrkan, men flera religiösa samfund i Landskrona deltog.

– Det var en salig blandning av svenskar, invandrare, gamla och unga, säger Staffan Lindberg som var på plats.

Kyrkrummet fylldes snabbt till bredden och personalen fick ta fram extra stolar för att ge plats till alla besökare som strömmade till. Stämningen var lugn, värdig och förenande.

– Vissa fruktade att det skulle bli en manifestation av främlingsfientlighet men vi ser inte något av det här i dag. Folk talar med varandra om vad som hänt och visar att de är eniga genom att fördöma våldet, säger Staffan Lindberg.

Rasistiska hot

Den tragiska dödsmisshandeln av Inger, 78, har blivit ett slagträ för främlingsfientliga krafter i Landskrona. Sedan polisen grep en 23-årig man har de rasistiska hoten mot mannens familj haglat.

Men inget hat märktes av under kyrkstunden. Stämningen var tvärtom förenande.

– Man ville visa att man slöt upp mot all former av våld, säger Staffan Lindberg.

Manifestation på Rådhustorget

Klockan 14 fortsatte manifestationen mot våldet på Rådhustorget i Landskrona.

Staffan Lindberg är på plats:

– Närmare tusen personer är samlade på torget. Det är en brokig samling människor- allt från extrema grupper, politiska falanger och Hells Angels medlemmar, till vanliga Landskronabor. Alla ville de visa att de tar avstånd från våldet, säger Staffan Lindberg.