Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Briljera i påsk!

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-31

Tio fakta att glänsa med på påskmiddagen

Det är påsk, du går på luncher och middagar, men vad fasen ska du tala om?

Här är tio enkla sätt att imponera på dina bordsgrannar.

Påskharen, som delar ut ägg till barnen, är en tradition vi har snappat upp från Tyskland. Att en hare fått uppgiften beror på att det föds så många harungar runt påsken, och att påsken i sig är en symbol för fertilitet och återuppståndelse.

Påskägg, ursprungligen ett riktig ägg, symboliserar livets kärna och äts på påskafton för att fira jesu uppståndelse. Ägg fick man heller inte äta under fastan före påsk, vilket ledde till att man festade loss på äggen när man äntligen fick äta.

Påskriset användes förr till att risa bort synder från rumpor under fastan före påsk. Senare utvecklades det till en påsklek, där man överraskade någon med ris mitt i natten och sedan sprang och gömde sig. När den risade hittade förövaren var den skyldige tvungen att bjuda på kaffe och kaka.

Folk började tidigt med att ge bort ägg på påsken, gärna dekorerade. Ågg som presentask blev verklighet först i mitten av 1800-talet med införandet av papie-mache. Godis började man lägga i äggen i slutet av 1800-talet.

Var kommer häxorna in i bilden? När Jesus korsfästs på långfredagen släpps de onda krafterna lösa och djävulen får ännu mer makt. Då reser häxorna till Blåkulla, djävulens egen sabbat.

Påsksmällar skjuter man på påskafton för att skrämma bort de återvändande häxorna.

I Dalsland och Värmland ger påskkärringarna bort godis i stället för att tigga om det. De överraskar genom att kasta in påskbrev, fyllda med godis, hos folk och skrika "Brått, brått, hett, hett".

Förr, när påskkärringarna enbart skrämdes, klädde killar ut sig till påskkärringar och tjejer till påskgubbar, för att ingen skulle känna igen dem när de gick runt och skrämdes. Traditionen började på västkusten.

I Skåne ägnar sig barnen åt äggpickning och äggrullning på påsken. När man pickar ägg stöter man sitt ägg mot en kompis. Det ägg som går sönder sist vinner. Vid äggrullning rullar man ägg ned för en slänt. Det ägg som rullar längst, utan att gå sönder vinner. Bra lektips för föräldrar!

Förr klädde sig folk i svart veckan före påsk, för att sörja den stundande korsfästelsen.

Källa: Fredrik Skott, folklorist vid Dialekt-, ortnamns- och folkminnesarkivet i Göteborg; Göran Sjögård, arkivarie vid folklivsarkivet i Lund; Nationalencyklopedin

ANNONS