10 000 offer i masslakt på paddor

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-28

SYDNEY.

Den årliga Toad Day Out krävde på söndagen cirka 10 000 liv.

Paddödarna i Australien fick därmed ungefär dubbelt så många offer som förra året.

Den giftiga agapaddan är så hatad i Australien att man vid tidigare paddödardagar gått loss på de slemmiga djuren med golf- och kricketklubbor och krossat dem med bilar. Men trots att dess dödliga gift fortsätter att skörda dödsoffer bland husdjur anses dessa blodiga metoder nu inte rumsrena.

I kylskåp

Toad Day Out sprids därmed ut ett helt dygn, när frivilliga i år ombads att samla in de nattpigga agapaddorna i lördags kväll. De levande djuren skulle sedan läggas i kylskåp, där de blir slöa men inte dör, över natten. På söndagen kunde experter avgöra vilka av de insamlade paddorna som verkligen är av agavarianten, och dessa lades i frysboxar för att dö.

De flesta förvandlas sedan till gödsel, men årets bjässe ska i stället stoppas upp som trofé till nästa gång. 18,4 centimeter lång och nästan ett halvt kilo tung var rekordpaddan som fångades i Cairns.

”Som en kattunge”

– Den är stor som en kattunge, sade Toad Day Out-organisatören Lisa Ahrens.

Agapaddan kommer från Amerika, och sattes på grund av sin stora aptit in på 1930-talet för att jaga insekter i Queensland. Tyvärr för australierna är den lika bra på att fortplanta sig som att äta, så nuförtiden orsakar de hundratals miljoner paddorna mycket skador i landet.

Jättemyror ska stoppa
giftpaddor

TT-AFP