Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Allawis allians vann i Irak

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-26

Oppositionspolitikern Iyad Allawis allians Iraklistan vann parlamentsvalet i Irak med bara två mandat till godo på premiärminister Nuri al-Malikis Rättsstaten.

Men al-Maliki vägrar acceptera resultatet.

Nu vidtar kohandel för att kunna bilda en koalitionsregering.

Iyad Allawis allians Iraklistan vann parlamentsvalet i Irak.

Allawi lovade på fredagskvällen att samarbeta med "alla sidor". Den förmågan lär behövas om han ska lyckas samla en koalition med minst 163 mandat bakom sig.

– Vi kommer att samarbeta med alla sidor... för att bilda nästa regering, sade Allawi i en tv-intervju.

Den knappa segermarginalen och Allawis starka stöd i de sunnidominerade nordprovinserna indikerar långa och möjligen uppslitande samtal för att bilda regering.

Allawi är shiamuslim men har en sekulär profil. Hans allians har fått många röster bland sunniaraber, som denna gång gick ut kraftfullt för att delta i valet till skillnad från tidigare bojkotter.

Vägrar acceptera

Den besegrade al-Maliki vägrade på fredagskvällen, 19 dagar efter parlamentsvalet, se det av valkommissionen tillkännagivna resultatet som annat än preliminärt.

– Valresultaten är inte slutgiltiga. Naturligtvis godtar vi inte det här resultatet, eftersom det är preliminärt, sade al-Maliki på en presskonferens i Bagdad.

Enligt valkommissionen får Iraklistan 91 av de 325 platserna i parlamentet mot 89 för Rättsstaten.

Tredje störst blev Iraks nationella allians (SIIC, tidigare Sciri), en samling religiösa shiagrupper, med 70 mandat.

Kurdiska alliansen, bestående av de två största partierna i den självstyrande kurdiska regionen, fick 43 mandat. Alliansen har tidigare fungerat som kungamakare i Irak.

Denna gång är deras position inte lika självklar, dels till följd av Allawis framgång i den omstridda multietniska oljestaden Kirkuk, dels uppkomsten av det kurdiska oppositionspartiet Goran (Förändring).

Intresserade grannar

Om Allawi inte skulle lyckas samla tillräckligt stöd inom 30 dagar kan Iraks president låta uppdraget gå vidare till en annan regeringsbildare – i första hand al-Maliki.

Ett långt politiskt vakuum efter valet kan locka Iraks grannar att börja dra i tåtarna bakom kulisserna – Iran på shiamuslimernas sida och de arabiska gulfländerna på sunniarabernas – för att få till de koalitioner som ligger i deras respektive intresse.

Ett utdraget kohandlande kan vara ett dåligt förebud. Efter parlamentsvalet 2005 tog de irakiska politikerna fem månader på sig att bilda regering. På det följde två års blodiga inbördes uppgörelser.

Årets valresultat, ackompanjerat av dödliga tvillingattentat både i Diyala och Bagdad på fredagen, delgavs knappt ett halvår innan USA ska inleda sin stora reträtt.

TT-Aftonbladet

ANNONS