Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Minst tre döda i tågkrasch

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-24

Godsvagnar löpte amok

Tågledare försökte förgäves stoppa det förarlösa tåget i Oslo.

Men de 16 vagnarna skenade närmare åtta kilometer och fortsatte genom en byggnad innan flera av dem störtade ner i vattnet.

Minst tre personer omkom – en person saknas.

Vid 13-tiden i dag började plötsligt 16 tomma godsvagnar rulla längs rälsen vid godsterminalen på Alnabru, som ligger mellan sju och åtta kilometer från olycksplatsen vid Sjursøya i Oslo.

– Utredningen får visa hur hög fart vagnarna har haft, men det är i ett område där det sluttar utför, säger Unni Gröndal, presschef på polisen i Oslo, till Aftonbladet.

Enligt Kurt Olsen, avdelningsdirektör för järnvägstransport vid Statens haverikommission i Norge, kunde tåget i teorin i stället kunde ha rusat rakt in på centralstationen i Oslo.

– Det är i teorin möjligt, ja, säger han till VG Nett.

Försökte stoppa tåget

Vegar Halveg, som jobbar för ett transportföretag i hamnen, uppskattar att vagnarna färdades i 100 kilometer i timmen.

– De gick mycket fortare än de brukar, så vi förstod att något var fel. Den sista vagnen nästan flög, säger han till nyhetsbyrån AP.

Enligt norska Jernbaneverket försökte man stoppa tåget innan det nådde fram till Sjursøya – men utan att lyckas.

– Tågledare försökte få tåget att spåra ur på Loenga och styra det in i en mur, men lyckades inte. Tåget fortsatte då sin vilda färd ut på Sjursøya, säger Arvid Bårdstu, pressansvarig, till norska radion NRK.

Rakt ner i vattnet

Svenske Mikael Närman jobbar på ett kontor i närheten av olycksplatsen och blev vittne till händelsen.

– Jag hörde hur det började dundrade utanför kontorsfönstret. Då tittade vi ut genom fönstret och såg en massa vagnar komma farande. Sedan spårade en av vagnarna ur. En del av tåget fortsatte in genom en byggnad bredvid spåret och vidare ner i vattnet som ligger i närheten, säger han till Aftonbladet.

Den vagn som först spårade ur och lossnade fortsatte rakt emot en personbil som stod i närheten. Föraren var kvar i bilen när vagnen träffade.

– Men den touchade löst som tur var. Föraren klarade sig och tog sig ur bilen. Han såg chockad ut men var oskadd. Vagnen körde in i en bro och fastnade där, säger Mikael Närman.

Tre döda – fyra skadade

Tågets första sex vagnar körde in i byggnaden och flera av dem hamnade i vattnet nära spåret. Resten av vagnarna blev kvar på land bredvid rälsen. Byggnaden rasade samman.

Enligt Unni Gröndal försöker man fortfarande få grepp händelsen. Klart är att tre personer har omkommit och tre skadats allvarligt.

– De allvarligt skadade har fraktats till Ullevåls universitetsjukhus. Ytterligare en hade lättare skador, säger hon.

Dessutom är en person anmäld saknad, men enligt polisen är det möjligt att denne finns bland de skadade.

Tåg utan lok

Enligt CargoNet, som enligt VG äger vagnarna, var de inte anslutna till något lok när de började rulla.

– Det är inte tal om något lok, utan det är bara sammankopplade vagnar som av okänd anledning har börjat rulla, säger Bjarne Ivar Wist, informationsdirektör på CargoNet, till VG.

Dykare och helikopter söker efter eventuella offer i vattnet.

– Det pågår sökande både på land och i vattnet, säger Unni Gröndal.

Polisen har satt in en kranbil för att lyfta upp tågvagnar ur vatten så att dykare kan söka efter eventuellt fler omkomna.

Längs den här sträckan skenade
godsvagnarna
Vet du mer? Har du
bilder?