Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Google stoppar Kinacensur

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-23

Internetjätten Google meddelade på måndagen att företaget har stoppat censuren av sin kinesiska sökmotor Google.cn.

Den kinesiska reaktionen på beskedet lät inte vänta på sig.

www.google.cn omdirigeras nu till www.google.com.hk.

Google har nu "brutit mot ett skriftligt löfte"och det är "helt fel" dundrade den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina direkt efter att den USA-baserade internetjätten meddelat att censuren stoppats och att de kinesiska användarna nu omdirigeras till ocensurerade sidor hos Google Hongkong.

"Tidigare i dag stoppade vi censuren på våra söktjänster Google Search, Google News och Google Images på Google.cn", skrev företagets chefsjurist David Drummond i ett blogginlägg.

Cyberangrepp

Enligt inlägget avser företaget dock att fortsätta med försäljning och med forsknings- och utvecklingsarbete i Kina.

"Vi hoppas innerligt att den kinesiska regeringen respekterar vårt beslut, även om vi är medvetna om att den när som helst kan blockera tillgången till våra tjänster", fortsatte David Drummond i sitt inlägget.

Det har legat i luften ett tag att Google inte längre tänker tillmötesgå den kinesiska regimens censurkrav och senast i fredags skrev kinesiska medier att Google kommer att lägga ner sin verksamhet i Kina den 10 april – något Google självt inte kommenterade då.

Företaget har dock tidigare varslat om att det ska lämna Kina efter avslöjanden om cyberangrepp och intrång i e-postkonton på Gmail, som tillhör kinesiska människorättsaktivister.

Intrången är en av flera frågor som ökat spänningen mellan USA och Kina inom diplomati och handel. Google har tidigare fått kritik för att ha böjt sig för kinesiska krav och infört ett filter på Google.cn.

USA besviket

Vita huset-talesmannen Mike Hammer sade på måndagen att man var "besviken" över att Google och Peking inte hade lyckats komma överens.

– Vi är besvikna över att Google och den kinesiska regeringen är oförmögna att träffa en överenskommelse som skulle tillåta Google att fortsätta operera med sin sökmotor på Google.cn, sade Hammer i uttalandet.

Men frågan är känslig för relationerna mellan USA och Kina och samtidigt som Hammer underströk att Barack Obamas regering värnade " yttrandefriheten och motsatte sig censur", så betonade han att banden mellan de båda länderna var "tillräckligt mogna för att tåla olika åsikter".

TT