Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Ja till Obamas sjukförsäkring

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-22

NEW YORK. USA är nu ett land där alla medborgare har rätt till sjukförsäkring.

Sent i natt röstade kongressens representanthus igenom den omfattande vårdreform Barack Obama i praktiken satsat hela sitt presidentskap på.

– Detta är en seger för USA:s folk och en seger för förnuftet, sade Obama.

– Det här är lika historiskt som medborgarrättsreformen 1964, jublade demokratiske veteranen John Dingell från talarstolen.

Det tog ytterligare en lång dag av överläggningar, övertalningskampanjer och hätsk debatt.

Men vid tretiden i natt röstade 216 ledamöter i representanthuset, samtliga demokrater, slutligen ja till den hälsovårdsreform som stötts och blötts i USA i över ett år.

Därmed var Barack Obamas största seger som president i praktiken säkrad.

– Dagens beslut besvarar böner från varje amerikan som innerligt hoppats på åtgärder i ett system som fungerar för försäkringsbolagen men inte för vanliga människor, sade Obama enligt TT.

Det stora genombrottet kom när Obama, med benägen assistans av det demokratiska ledarskapet i kongressen, under eftermiddagen lyckades beveka partikamraten Bart Stupak.

Exekutiv order

Stupak hade har företrätt en grupp demokratiska ledamöter som motsatt sig senatens version av reformen – den representanthuset röstade om i natt – för att omfattar federala anslag till aborter, men när presidenten lovade att utfärda en exekutiv order som eliminerar den sortens anslag vek han sig.

I det demokratiska lägret var glädjen i natt stor, för att inte säga euforisk, över att man nu lyckats genomföra en hälsovårdsreform som visserligen inte leder till allmän sjukförsäkring men i alla fall gör det möjligt för oförsäkrade att skaffa privata försäkringar.

John Dingell, 84-årig ledamot från Michigan som suttit i kongressen, sedan 1955 jämförde omröstningen med några av de mest historiska politiska beslut som fattats i USA.

”Armageddon”

– Det här är jämbördigt med Franklin D. Roosevelts pensionsreform och Lyndon B Johnsons medborgarättsreform, konstaterade han med darrande stämma.

Bland reformens motståndare, som menar att den är för dyr och leder till socialism, var besvikelsen desto större.

– Det här innebär harmagedon för USA, rasade till exempel minoritetsledaren John Boehner igår kväll.

Invecklat som det politiska systemet i USA är återstår fortfarande några teknikaliteter. Representanthuset fortsatte rösta om förändringar i senatens plan i natt – och de förändringarna ska sedan godkännas av senaten.

Men redan i natt kunde Barack Obama underteckna sin nya sjukvårdplan och sedan tala direkt till nationen från Vita huset.

Som segrare.

Ӏven republikanska liv
räddas”

ANNONS