Muskelberget Dorper in på svenska matbord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-19

Det ullfria fåret ska bredda den svenska stammen

MONSTERFÅRET Dorper är en framkorsad fårras som ska ge mer kött på benen. Den har mindre ull för lättare skötsel – och den växer snabbt.

En ny snabbväxande fårras är på väg till Sverige – Dorperfåret.

Det är en del av den nya effektiva lammuppfödningen med inomhusfår och köttrika raser.

Belgian Blue – monsterkossan.

En gård utanför Sala har fått tillstånd att placera in ett embryo av Dorperfåret i ett vanligt får. Om fåret utvecklas som det ska kan flera uppfödare få möjlighet att ta in den nya rasen.

I dag är det olagligt att plantera in embryon i djur som ett sätt att importera nya raser.

Dorperfåret är muskulöst och växer snabbare än ett vanligt får.

Stor efterfrågan

Efterfrågan på lammkött har ökat stort de senaste tio åren. Det gör att hela produktionen förändras. Förutom de nya raserna försöker uppfödarna att tillgodose kraven från konsumenterna genom att få ut lamm tidigare på året. Det gör att många lamm aldrig hinner komma ut på bete innan de slaktas.

Enligt lagen måste alla lamm få vara ute och beta från den 15 juni, men då har omkring 50 000 av lammen i Sverige redan hunnit bli slaktade, skriver Svenska Dagbladet, som gjort en granskning tillsammans med SR Ekot.

– Vi får kritik för att de går inomhus men det här är ett sätt att möta konsumenternas efterfrågan på färskt lammkött även på våren. Vi skulle gärna släppa ut djuren hela året, men vi har det klimat vi har, säger Tomas Olsson, uppfödare och ordförande i Lammproducenterna, till SvD.

Varnar för sjukdomar

Experterna varnar för att föda upp fåren inomhus. Metoden är ovanlig och forskarna vet ännu inte hur djuren reagarar på att inte få något dagsljus. Lammen som bara står inne kan drabbas av till exempel lungsjukdomar och infekterade klövar. Deras onaturliga miljö kan också göra att de får sämre immunförsvar.

Embryoöverföringen av Dorperfåret görs genom att söva ner tackan och föra in embryot i livmodern.