Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Kräver ny utredning av Therese-mordet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-19

Mamman: Det är skandal

Thomas Quick, då företrädd av advokat Claes Borgström, fälldes i tingsrätten för mordet på Therese Johannessen.

Benbitarna som fällde Thomas Quick kom inte från norska Therese Johannessen.

Nu kräver flickans mamma att fallet tas upp igen.

– Utredningen är en skandal, säger Inger-Lise Johannessen

ERKÄNNANDET RÄCKTE Therese Johannessen, 9, försvann i norska Drammen 1988. Och även om hennes kropp aldrig har hittats så räckte Thomas Quicks historia om att han mördat flickan för att han 1998 skulle dömas för mord.

I en analys slår Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) fast att benbitarna som användes som bevis för att fälla Thomas Quick för mordet Therese inte var ben.

Mamman till Therese började gråta när hon fick meddelandet från Sverige på torsdagskvällen. Hon är glad att benen visat sig inte komma från en människa.

"Kämpat länge för detta"

– Det här är en seger för mig. Nu är det bevisat att det inte kommer från Therese. Jag har kämpat länge för detta, säger Inger-Lise Johannessen till norska VG Nett.

Therese Johannessen var nio år när hon försvann från norska Drammen 1988. 1998 dömdes Quick för att ha mördat henne, men någon kropp har aldrig hittats.

Kräver ny utredning

– Jag är arg på polisen som utredde fallet. Det mest troliga är nu att det var en annan man som tog Therese, säger mamman.

Nu väntar hon på att utredningen ska tas upp igen.

– Något annat kan inte ske när den enda så kallade tekniska bevisningen i målet inte längre existerar. Jag kommer att kräva att de undersöker saken igen och granskar polisutredningen, säger hon till VG Nett.