Solen skiner – då blir var fjärde trött
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-15
Det är så soligt att du måste kisa. Är det möjligt att känna annat än vårglädje?
Tyvärr.
Våren gör var fjärde svensk trött och 400 000 svenskar nedstämda.
Det kan låta som en riktig motsägelse.
Under den långa mörka vintern gör vi inte mycket annat än att längta efter våren och ljuset.
"Sänkta och trötta"
Men när solen väl kastar bländande solreflexer mot plåttaken och snödrivorna smälter snabbare än en isglass på sommaren är det många som sakta men säkert blir allt lägre. Och lägre.
– 25 procent av oss påverkas av höstvädret och andra av vårvädret. Vi blir sänkta, tröttare och mindre rappa, lite nedstämda och får sämre ämnesomsättning. Det beror på den snabba hastigheten i hur dagslängden förändras, kroppen hinner inte ställa om sig lika snabbt som ljuset gör det, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet och Karolinska institutet.
"Biologiska klockan"
4-5 procent blir så pass allvarligt påverkade att de får dignosen SAD, seasonal affective disorder. Det är de som får återkommande depressioner orsakade av årstidsväxlingar.
– Vår biologiska klocka styr oss väldigt mycket och vissa individer är känsligare än andra. I oktober och november när dagslängden snabbt blir kortare så påverkas de, och även nu när dagslängden mycket snabbt blir längre. Däremot runt jul och nyår när det är så mörkt så påverkas vi inte så mycket av mörkret för då är tillståndet ganska konstant, säger Torbjörn Åkerstedt.
Men det finns sätt att försöka stävja tröttheten och nedstämdheten:
• Motion är ett sätt.
• Tillräckligt med d-vitamin ett annat.
• Sol i lagom doser varje dag är viktigt så att man snabbt vänjer sig vid de allt ljusare dagarna. Gå ut på lunchen och få en dos eller sätt dig på balkongen och lapa.