Reinfeldt ville erkänna folkmordet i Turkiet

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-13

Gav sitt stöd för ett erkännande av folkmord på bland annat armenier, assyrier och syrianer 1915

VÄSTERÅS. Regeringen Reinfeldt beklagar riksdagens folkmordsbeslut.

Men för fyra år sedan var Fredrik Reinfeldts budskap ett annat:

– Jag är för ett erkännande, sa han då till den assyriska tidningen Hujådå.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa i en intervju 2006 att han var för ett erkännande av det turkiska folkmordet 1915.

Det var folkmord när upp emot 2,5 miljoner armenier, assyrier, syrianer, kaldéer och pontiska greker dödades i det Osmanska riket åren 1915 - 1923. Det kom riksdagen med en rösts marginal fram till i veckan.

Med hjälp av fyra borgerliga röster vann de rödgrönas linje – mot regeringens vilja.

”Beklagligt”

– Riksdagens beslut kommer tyvärr inte att bidra positivt till den pågående normaliseringsprocessen mellan Turkiet och Armenien, skrev utrikesminister Carl Bildt (M) i en kommentar på regeringens hemsida.

På sin blogg kallade Bildt beslutet för "djupt beklagligt".

Från statsminister Fredrik Reinfeldts håll har det däremot varit tyst. En förklaring kan vara att han i valrörelsen 2006 faktiskt stödde ett erkännande av folkmordet. I en bandinspelning som gjordes av den assyriska tidningen Hujådå, och som S-tidningen Aktuellt i politiken tagit del av, sa Reinfeldt:

– I ganska bred enighet och med flera motioner har det påpekats att det borde utredas mer, att det borde vara större öppenhet från Turkiets sida och att man tycker att det ska vara en officiell redovisning och ett erkännande och det har vi stått bakom.

På en direkt fråga om han är för ett erkännande av folkmordet svarade Reinfeldt:

”Vi har skrivit på”

– Ja, vi har tidigare skrivit på ett uttalande från utrikesutskottet och där uppmanas Turkiet att göra upp med sin historia och behandlingen av Armenier och Assyrier/Syrianer. Vi står kvar vid det uttalandet.

Men riksdagens beslut är känsligt även för oppositionen. På Socialdemokraternas kongress i höstas förlorade partistyrelsen i frågan. Med utrikespolitiske talespersonen Urban Ahlin i spetsen var man mot ett erkännande, men en majoritet av kongressen röstade ändå för. Inte heller Urban Ahlin har velat uttala sig om riksdagens beslut – som lett till en diplomatisk kris mellan Sverige och Turkiet.

Turkiet kallade omedelbart hem sin ambassadör från Stockholm och i Ankara kallades Sveriges ambassadör upp till turkiska UD för att förklara sig.

– Det är naturligtvis en väldigt stark markering, som vi säger på diplomatspråk, att kalla hem sin ambassadör. Det gör man om man bedömer händelseutvecklingen som mycket allvarlig, sa ambassadör Christer Asp till TT.

I nästa vecka skulle Turkiets premiärminister Erdogan besöka Stockholm. Det besöket är nu inställt.

Aftonbladet har försökt nå Fredrik Reinfeldt för en kommentar. Utrikesminister Carl Bildt vill inte uttala sig om uppgifterna.