Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Reste jorden runt för att lyxshoppa åt diktatorn

Uppdaterad 2011-12-19 | Publicerad 2010-03-12

Nordkoreas diktator Kim Jong Il lyxshoppar guldpistoler och exklusiva bilar.

Samtidigt som folket svälter.

Det avslöjar diktatorns avhoppade personliga shopper.

Lever lyxigt Kim Jong Ryul, till vänster, var personlig shopper till Nordkoreas diktator Kim Jong Il. Han handlade exklusiva prylar i hela världen åt honom – samtidigt som folket svalt.

I Nordkorea får folket ofta höra propaganda om den onda kapitalistiska västvärlden. Musik och film är förbjudet och en stor del av folket lever i svår fattigdom.

Men landets diktator Kim Jong Il lever inte som han lär. Han är en stor filmfantast med en samling på ungefär 20 000 filmer. Och förutom alla filmer köper han lyxprylar från hela världen med hjälp av en personlig shopper.

Avslöjas i bok

Allt från exklusiva bilar och exotisk mat till guldpistoler och avancerad spionutrustning har Kim Jong Il lyckats köpa – trots att det finns stränga handelsembargon mot landet. Det avslöjar diktatorns tidigare personliga shopper Kim Jong Ryul i en nyutgiven bok.

I 20 år jobbade han för Kim Il Sung – landets tidigare diktator och far till dagens regent. Ryul fick resa över hela världen för att handla lyxprylar till far och son. På Nordkoreas ambassad i Wien märktes paketen om och tack vare mutade tulltjänstemän lyckades shoppern få in varorna i Nordkorea. Det var också i Wien som många filmer kopierades för att sedan skickas till diktatorn.

För snart 16 år sedan fick Ryul nog av shoppingresorna och iscensatte sin egen död. Sedan dess har han levt illegalt i Österrike. Inte ens hans fru och två barn, som fanns kvar i Nordkorea när han flydde, fick veta att han fortfarande var vid liv.

”Jag är rädd”

Vid 75 års ålder har Kim Jong Ryul nu beslutat sig för att berätta sin historia.

– Jag är väldigt rädd, kanske blir jag dödad eller skjuten de närmaste dagarna, säger han till AP.

– Nu kan jag dö med gott samvete.