Experten: Terrorhot måste tas på allvar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-03-10

Terrorhoten mot svenskar måste tas på allvar, säger experten Magnus Norell:

– Det här har hänt tidigare och kommer att hända igen.

Salman Rushdie lever under hot.

Magnus Norell, terroristexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut, förvånas inte över gripandena.

– Vi vet att det finns en hotbild mot Lars Vilks. Och allt sedan fatwan mot Salman Rushdie har det funnits kretsar som anser sig ha guds mandat att göra så här.

Exakt hur allvarliga planerna var är svårt att säga, enligt Norell.

– Men jag tror inte att irländsk polis skulle ha gått ut på det här sättet om de inte sett mycket allvarligt på det.

Vad ska Sverige göra för att hoten inte ska bli verklighet?

– Personskyddet måste tas på allvar. Men i grunden och botten är det en fråga för den islamiska världen att ta tydligt avstånd.

De gripna hade alla uppehållstillstånd eller var medborgare på Irland. Magnus Norell pekar på att radikaliseringen ofta sker i väst.

– Det tyder dels på problem med integrationen och dels på att det finns en kategori människor som anstränger sig för att rekrytera människor här.

Läs mer:

Vilks upprörde en hel värld med sin teckning

Lars Vilks.

I september 2007 publicerade Nerikes Allehanda och flera andra svenska tidningar konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund. Vreden växte snabbt i den muslimska världen där det är en skymf att avbilda profeten. Hunden anses också vara ett orent djur. Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen. Även på flera platser i Sverige, bland annat i Örebro, hölls demonstrationer.

Samma månad mordhotades Lars Vilks och i Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på 100 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson. Vilks har sedan dess en egen kontaktperson inom polisen och Säpo har skyddat honom.

Reinfeldt.

Den 7 september tog statsminister Fredrik Reinfeldt initiativ till möten med svenska muslimska organisationer och med ett 20-tal ambassadörer från muslimska länder för att stilla ”den svenska Muhammedkrisen”. Reinfeldts tal om svensk yttrandefrihet lyckades mildra ambassadörernas ilska något och Sverige klarade sig undan den massiva kritik som drabbade Danmark vid Jyllandspostens Muhammedpublicering.

I februari 2008 beslagtog polisen en karta över konstnären Lars Vilks hus hos en terrorutpekad man.

I januari 2010 bröt sig en yxbeväpnad 28-åring in hos den danska Muhammed-tecknaren Kurt Westergaard. Sedan dess har säkerheten runt Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson höjts. Kurt Westergaard krävde i går att Vilks skydd stärks.

Samma månad fick Vilks ett telefonhot från Somalia av en person som talade svenska.